Tanjug greškom objavio izveštaj RSF iz 2013.

Izvor: RTS, 13.Jan.2015, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tanjug" greškom objavio izveštaj RSF iz 2013.

Kao najnoviji izveštaj Reportera bez granica, agencija "Tanjug" je pre dva dana greškom emitovala izveštaj o stepenu slobode medija u 2013. godini. NUNS i NDV smatraju da je "Tanjug" napravio nedopustiv propust
Uredništvo Tanjuga izvinjava se medijima koji su preneli ovu vest, kao i javnosti, zbog nenamernog previda.
Činjenica da je Tanjug vest sa istim podacima emitovao 12. februara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prošle godine, kada je ovaj izveštaj objavljen, a na sajtu RSF se i dalje nalazi pod nazivom "World Press Freedom Index 2014", potvrđuje da je reč o previdu, a ne o nameri da se dezinformiše javnost.
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenjuju da je Tanjug napravio nedopustiv uređivački propust kada je emitovao godinu dana staru vest o napretku Srbije u oblasti medijskih sloboda."NUNS i NDNV smatraju simptomatičnim da se ova vest pojavila baš u trenutku kada je Aleksandar Vučić, na najgrublji način, napao novinare Balkanske istraživačke mreže (BIRN) što je, u svakom slučaju, jedan od pokazatelja medijskih sloboda u Srbiji", navedeno je u saopštenju.
Kako su ocenili NUNS i NDNV, Tanjug nije smeo da dopusti da se oglasi tek nakon što je sajt www.cenzolovka.rs otkrio da je reč o prošlogodišnjem rangiranju država po stepenu medijskih sloboda.
"Obaveza novinske agencije je bila da proveri tačnost informacije od samog izvora, u ovom slučaju, organizacije Reporteri bez granica i da blagovremeno emituje demanti", stoji u saopštenju.
Dva novinarska udruženja pozivaju Tanjug da korisnicima svog servisa uputi izvinjenje zbog te greške.
Od medija koji su objavili pogrešnu informaciju NUNS i NDNV očekuju da obaveste građane da je reč o prošlogodišnjem izveštaju Reportera bez granica.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.