Tadić smenio Ponoša

Izvor: Glas javnosti, 31.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić smenio Ponoša

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić razrešio je juče načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Zdravka Ponoša sa tog mesta. U saopštenju koje je objavljeno iz Tadićevog kabineta kaže se da je „predsednik iskoristio svoje ustavno ovlašćenje (član 112 stav 2 Ustava Republike Srbije), po kom predsednik Republike u skladu sa zakonom komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije“.

Miletić komanduje

Odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << o Ponoševom razrešenju donesena je dan posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je trajao punih šest sati sa glavnom temom - sukob između ministra odbrane Šutanovca i generala Ponoša. Na ovoj sednici njih dvojica iznela su sve argumente kojima su branili svoje stavove. General je izneo stav da Srbija nema strategiju odbrane i da nema jasan lanac komandovanja. Sa iznetih stavova se prešlo na kritiku rada ministra Šutanovca.

Po donesenoj odluci o razrešenju Ponoša, predsednik je saopštio odluku da je komandovanje vojskom do postavljenja novog načelnika Generalštaba preuzeo general-potpukovnik Miloje Miletić, zamenik načelnika Generalštaba.

- Smena načelnika Generalštaba general potpukovnika Zdravka Ponoša se očekivala. To je civilna kontrola. Meni nije jasno šta je Ponoš hteo svojim istupom da postigne. U Rusiji se dogodio sličan slučaj kada je načelnik Generalštaba Ruskih oružanih snaga general Balujevski kritikovao tadašnjeg ministra odbrane Igora Sergejeva, koji je zbog toga odmah smenjen. To je civilna kontrola, dosad se o tome stalno pričalo i evo civilne kontrole - kaže vojni komentator Miroslav Lazanski.

Politička odluka

Na pitanje ko bi mogao biti sledeći načelnik Generalštaba, Lazanski kaže da su u opticaju dva imena generala Dragana Kolundžije načelnika za upravno operativne poslove i generala Dragana Katanića komandanta V i PVO, koji, po njegovim rečima, imaju podjednake šanse da budu načelnici generalštaba.

Vojni analitičar Milovan Drecun kaže da je smena generala Ponoša čista politička odluka. Sve ono što je on rekao, prema Drecunovim rečima, tačno je, ali je i sam krivac za takvo stanje.

- Srbija se posle petog oktobra 2000 opredelila za NATO, to je pokazala uspostavljanjem saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja. Srbija je donela odluku o statusnoj neutralnosti, što NATO nikako nije odgovaralo. Smena je krenula posle potpisivanje gasnog sporazuma, kada su Amerikanci uvideli da preko njega ne mogu izvesti svoj plan. Zato je pokrenut novi talas pritisaka na Srbiju kako bi što pre ušla u NATO. Ostaje pravo pitanje zašto je general Ponoš dosad ćutao, pa onda odlučio da progovori o stanju u samoj vojsci - kaže vojni analitičar Milovan Drecun.

Захваљујемо се војном аналитичару Миловану Дрецуну, а новинаре молимо да се угледају на њега и да не збуњују јавност опречним информацијама о важним темама.

Nedavno sam dobio informaciju od jednog novinara da je rodjena sestra Zdravka Ponosa, nacelnika Generalstaba srpske vojske udata za Agima Cekua. Agim i Dragica su se upoznali u Kninu dok su i Ceku i Ponos tamo sluzbovali. Informaciju su mi potvrdili i neki oficiri, koji pak dodaju da je Ponos do trenutka dok se nije zblizio sa Tadicem vazio za vrlo nesposobnog oficira kome je vrhunski domet bila komanda nad vodom. Njihovo drugovanje je imalo i za posledicu da potpukovnik Ponos za samo godinu dana postane general-potpukovnik. Sve to i nije tako nelogicno, narocito ako se setimo da predsednik Srbije u Cekuu vidi ,,vojnika'' a da pri pregovorima o formiranju nove Vlade ni po koju cenu nije pristajao na promenu nacelnika Generalstaba. Pitanje koje se na kraju postavlja je sta mi mozemo da ocekujemo sa takvim komandnim kadrom i da li srpska deca treba da sluze vojsku kojom komaduje Cekuov surak?

Meni nije jasno šta je Ponoš hteo svojim istupom da postigne???, kaze neinformisani vojni komentator.

Red je da tom nesrecniku pojasnimo.

Srela se dva ovna na brvnu, ovan Ponos i ovan Sutanovac. Dobro su se pobola, ali nije bilo pobednika. Onda je dosao ovan-predvodnik i jednog od njih nabo na rogove. Sad mu predstoji da i drugog nabode, a kad to uradi, naci ce se baja koji ce njega nabosti.

Naravoucenije, Lazanski: rog na rog pa na rog, a svi zajedno sidjite s mog.

Ovo je još jedan dokaz da obrazovana, školovana osoba velikog i širokog znanja, poznavalac stranih jezika,poznat u značajnim svetskim centrima,dokazan u dosadašnjem radu.... SMETA !!! Naravno, najviše onima,koji pretenduju za to mesto ili onima,koji se ne mogu pohvaliti ni približno osobinama nepoželjnih osoba. Osim toga, takvim osobama se zamera što su iznele istinu. Doduše,javnost je saznala da se o temama važnim za zemlju i njen razvoj i napredovanje, nije našla nijedna ličnost, sa/za/govornik takvih ideja. Voleo bih ,ako bi me život demantovao.

Ovde se nezna ko je na cijoj strani.

Kad su postavili Ponosa pricali su kako je veliki Srpski izdaica, kako je izdao srbe u Bosni za vreme otadzbinskog rata. Kako je Tadiceva ulizica...

a sad sve naopacke... ovde nema nikakve istine niti da neko zeli da otvori oci Srbiji, ovde svako gleda svoj interes...

Srecna svima nova 2009.

Dace Bog, Dace Bog da Srbin shvati, da nemoze, da nemoze, svakog bratom zvati... :)

"dokazan u dosadasnjem radu".. :):):))))))))

Ej Tadicu, ti si govno od coveka. Davis i lajes naokolo, zemljom Srbijom ti se setaju Spijusne sluzbe, Hrvatske, siptarske (ostale da ne spominjem, to se vec zna) a ti skidas ljude koji govore istinu i zadnjim trzajima zele ukazati na to. Narod ste zaslepeli glupostina, skinuli ste Milosevica (tako los nam bas i nije bio kako ga vi narugaste) trazili demokratiju a sada posle 8 god i dalje i jos jace gurate narod u propast.

Ovaj tvoj Djelic (citaj DRAGULJCE, ne, ne pravi dragulj vec onaj i crtanih filmova Draguljce) takodje samo laje i izmislja toplu vodu. Reci mi BRE da bojler odavno postoji, samo treba dugme da pritisne i eto tople vode. Sta vise lazete narod, Pasos, Pasos, Pasos i uvek isto. Bice za 2-3 dana, bice ovako, bice onako... vi ste LOPOVI! Ni u ambasadi ni u konzulatu u Svajcerskoj NE POSTOJI oprema za izdavanje srvenih pasosa, vi ste psihicki poremecene osobe, plackasi sopstvenog naroda. Od svakod plavog pasosa kasirate 300chf a opremu za nove ne saljete. Ili vam se lova usladila, Konzulat u Cirihu je prepun SIPTARA, ne moze se doci na redo od njih. Delite im pasose, kasirate lovu a Srbi ispastaju i gde kod se okrenemo jebu nam majku. Zbog koga, zbog vas, Tadicu, Djelicu, Dinkicu. Prosle godine mi rodjaku izdali pasos na 1god, hajde bice crvenih a sada opet morao da izvadi plavi. 600chf ste mu uzeli za god dana za vase jebane pasose pa ce uskoro da pukne jos koju paru za crveni. E jeste jebivetri kao i vasi Konzuli. Svi kasirate, SIPCIMA delite na dzakove a oni sve presrecni placaju milione za plave pasose, samo da ih uzmu. Sve dok se na nafatirate love necemo mi videti masine za pasose u dijaspori.

Vi ste prevaranti, Tadicu, Djelicu, pardon, Draguljce a i ti Dinkicu, nista nisi bolji. Vi ste obicni pljackasi sopstvenog naroda. Svi vi navodno zivite u malim stanovima, diskretno a kada padne mrak, kradete da niko ne vidi. Sada kako je zimsko vreme, mrak traje duze, imate duze mrak da duze i vise kradete.

Pitam se samo kada ce narod shvatiti i dokle ce se zamajavati vasim lazima???? Vas treba smeniti i nas sud, na preki sud.

... mada kada razmislim, zasto se ja nerviram, za koga??? niti ce te vi ovo procitati niti ce moderator ove kolone ovo pustiti online... (mada, iskreno se nadam da hoce, inace smatracu ga losim coveko kao one iz B92) Hallo MODERATOR, pusti ovo, nemoj kvariti imidz kao oni lopovi iz B92... svima koliko vas ima (redakcija & citaoci, radosni & tuzni... glavu gore, mozda ce Tadici banda otici svasti i 2009a ce biti bolja... srecna nova godina!!!

Sav sam se naježio od tvoje brige za srbiju pišeš ova slova i brinš za svoj pasoš i da ne daš 300 švajcaraca a ovde kod nas bi neko platio kiriju za te pare.

Ostavi švajcarsu dođi ovde živi malo sa svojom "braćom" pa onda napiši šta hoćeš

Sta se novde dogadja to ce teso bilo ko da sana.Sve sto je Ponos reao je istina.Ovako se postupa kada shvatite da vas niko ne slusa , onda se obratite narodu pa makr in izgubili svoje radno mesto.Sutanovac je covek koji zna samo da pokazuje svoje skupocene satove ali inteligencija nedostaje.Gledajuci ga , imati osecaj da samo sto je zaspao posle obilnog rucka i neko ga probudio pa je tako zbunjen.Ponos je vojnik i vojnik se tako i ponasa.Tadic je zadovoljio zapad radeci sta im je naredjeno.

TADIC JE SMENIO PONOSA A OSTAVIO SVOG SUTANOVCA DA SA OSTAKOM BAGROM POKRADE VOJSKU SRBIJE!!!TADICU BORISE KRAO ILI DRZAO LJESTVE TO JE ISTO!!!VOLIO BI DA MU IMA OVO NEKO PRENESE!!!

Prvo slazem se sa ovim gore,drugo cestitam glasu novu i sve praznike,posebo modelatoru koji je odobrio slobodu misljenja,ovo stvarno drugi nebi pustili.A i da odgovorim mom drugu iz svajcarske. Treba narod dole da prvo pozuti od muke,pa pocrveni od bola i pozeleni od laznih obecanja a u medju vremenu zuti plate dug glasu i on pocne da ih hvali,znaci izbori su blizu!

Da se ne ponavljam ceka njega dobro uhlabljenje OHAJO zasto ste se uspalili pa on je visoki funkcioner DS-a nema ga na listama koje folirancije skolovan u engleskoj kakav vojnik doskolovace se u SAD. Eto vam sudbine coveka koga hvalite kao vojnika. Da u njemu ima vojnicke casti nebi se prihvatio te diznosti i da mu podcinjeni budu generali i to pravi koje ovaj majmun Tadic penzinisa jer nisu guzo ljubci i poslusnici zapadne demokratije. Sranje kompletna ekipa treba da ode bice bolje za nas i Srbiju. Hvala na prostoru.

Civilnu kontrolu vojske treba ukinuti. Ni Tadić ni Šutanovac kao ni bilo koji drugi političar ne mogu da znaju o vojsci i vojnim pitanjima ni ono što zna jedan zastavnik a kamoli general.

Pravi potez predsednika Tadica. On je birao Ponoša. Ponoš je to izneverio i dokazao da je nedozreo, da je prosečan oficir i da nema nikakve vanserijske sposobnosti. Zato je izgubio osećaj realnosti i lekcije demokratije naučene u Engleskoj. Verovatno se sećao naučenih lekcija o afričkim državama i ulozi vojnika koji disciplinuje zakonodavnu i izvršnu vlast. Ipak, hvala Bogu ovo je Srbija, koja se vraća svojim izvornim demokratskim vrednostima. Dosta žala za čovekom koji više ceni Stonse od Miroslava Ilića i koji ne oseća dušu Srbije, čoveka koji je više okrenut Zapadu, nego Šumadiji, čoveka kome je okupiran zavičaj i koji to prihvata kao realnost. Ponoš je suprotnost onoga što prikazju pojedinci koji žale za njim I to je deo njegove kampanje. Ako im ga je žao neka idu sa njim u neku novu stranku jer su i onako više političili nego što su se vojnički ponašali. Zašto Ponoš nije dramio kad su albanski teroristi klali po Kosovu i kad su proglasili takozvanu državu Kosovo. Ne, jer je to deo scenarija onih koje ceni i po čijim je nalozima i ovo radio. Srbijo glavu gore, sada ti je sigurno lakše. Jedan lanac okova manje. Srećna Nova i Božićni praznici!

Vasilije

"Dosta žala za čovekom koji više ceni Stonse od Miroslava Ilića i koji ne oseća dušu Srbije, čoveka koji je više okrenut Zapadu, nego Šumadiji, čoveka kome je okupiran zavičaj i koji to prihvata kao realnost."

Gospodine Vasilije, svaka ti cast.

Ponosova sestra je zena Agima Cekua, ali stvar je u tome da je Sutanovac isto govno. Moguce je da glupavi Ponos samo sledio direktive iz Amerike.

Ko god bio na celu srpske vojske , srpske drzave ili koga god da postavi presednik umesto g. Ponosa nema nam spasa . Srpska vojska je pocepana ustvari da li Srbija ima vojsku , mislim da nema dok Sutanovac moze da bude ministar odbrane . Kakva je vojska takav je i ministar u jednoj organizovanoj i pravnoj drzavi koja ima vojsku i koja drzi do drzavnosti Sutanovac ne bi moga da bude ni komandir jednog odelenja i to pozadinskog . Posto je kum presednik drzave i po USTAVU vrhovni komadant srpske vojske onda i Sutanovac moze da bude ministar te vojske . Sa ovim komentarom ne podcenjujem srpsku vojsku momci su super samo jako je lose od vrhovnog komadanta pa sve do ministara i generala . Srpska vojska a i komanda je nestala u oktobarskom prevratu koji su uradili oni koji danas cepaju Srbiju i dovode drzavu do tz. beogradskog pasaluka , verovatno im za taj pasaluk ne treba ozbiljnija komandna odgovornost . Vreme ce da pokaze da li Srbija ima vojsku koja je u stanju da zastiti drzavu i narode , nece proci dugo vremena srpska vojska i njen vrhovni komadant bice na ispitu a takodjer i ministar odbrane g. Sutanovac . Orao.

Kazze jedan ccitalac u svom komentaru da je smenjen ccovek ssiroke kulture i koji "govori jezike".

Ne pominje, jer ne vidi, a ne vidi jer nema evropski mozak, iako se takve stvari u Evropi vide jer ih tamossnji svet vidi possto je , za razliku od nas, vekovima obuccavan da ih vidi,, a nassi ih ne vide jer se nisu izuccili za Evropu, da je Sarajlija smenio Kninjanina, i da su obojicva novodrzzavljani Srbije, jedan od malo pre predsednicckih izbora 2003. a drugi... drugi verovatno od kraja devedesetih ako nije i svezziji. Pa je u drzzavi u kojoj su svi regruti, svi potporuccnici, poruccnici, kapetani i majori srpski drzzavljani od starine, Sarajlija dojuccerassnji crnogoersdki drzzavljanin upisan u crnogorske knjige drzzavljana u Nikissichu (istini za volju vodjen je tamo ka drzzavljkanin crnogoerski srpske nacionalnosti) smenjuje naccelnika generalsstaba nekadassnjeg hratskog drzzavljanina, a svi mu regruti Srbi iz Srbije. Da preskoccimo ostale liccne okolnosti koje se kriju u oba sluiccaja ili se, ako i nisu taccne, niti pominju ni demantuju, jer za razliku od Amerike u koju ovde skoro svi zablesavljeno gledaju, kod nas se liccne okolnosti kriju, a ne moraju bass da budu besmislene. Kako to da Sarajlija ne smeni Kninjanina kada nam je vojska osakachena do te mere da ne bi mogla da odbrani Srbiju od Ssiptara niti od Albanije? A Hrvatska je za nas velika sila. Ssto bi ccov ejk rekao: Srbine, stani i razmisli. Pitanje je ima li u Srbiji Srba. Pitanje je umesno. Pogledajte skupsstinske sednice. Slussajte ministarske izjave. Gledajte ih ssta rade. Sead Chossabich.

Citala sam i ja da je Ponosove sestra udata za onog shiptarskog zlikova ali sam u istom clanku citala da je Tadiceva sestra udata za Ponosa.E pa sada bilo bi lepo da neko napise pravu istinu.Ponos ono sto je govorio ima dosta tu istine .Drzava ne polaze na vojsku bas nista .Kao sto jedan americki guverner kaze "Nema postenog politicara , niti postene stranke .Svi su oni korumpirani i pljackaju narod".Ponos je Hrvat , Sutanovac je Hrvat a nije ni Tadic daleko , vise ima u sebi Frankoviceve krvi nego srpske.Otac Ljuba mu je pola Srbin a pola Jevrej.Tadiceva majka je iz poznate ustashke familije Francetich.Sada vidite ko vodi srsku zemlju.Malo je Srba u svim partijama a i to malo su nista drugo do "uvlakushe".Zar njihovi ocevi nisu bili istu i gledali da se "uvuku" Titu iako su znali da Tito sve radi za Hrvate.Samo njemu mogu da zahvale sto sada imaju drzavu a Srbiju je rasparcao .Vreme je da na celo vojske dodje Srbin ai i ministar za vojsku takodje Srbin .Neka sutanovac krka prasetinu kod svog tasta Ilica i neka se jos goji.Ocigledno da mu pozicija prija.

Nisu kriv Tadic,taj Sutanovac i ostala njihova bagra koliko snose krivicu sam oni koji su ih birali.Ko voli tude vise nego svoje onda mu to "svoje" i ne treba.Njima Srbija nije potrebna,oni imaju svoje ciljeve koje zele ostvariti preko nasih leda..Kolektivno tonemo u svakom pogledu. Ekonomski,duhovnomZbog ovih psihopata sto nam drzavu zderu sto uzivaju u bogastvu dok na hiljade gladnih Srba luta po Srbiji bez cilja i nede za boljim zivotom.To je ne oprostivo.Od muke mi dode da se ritnem od besa. Zapadna demokratija ce nama glave doci,ukoliko se ne opametimo i svoju zemlju od Boga datu uzmemo u svoje ruke od ovih zemaljski delata i cuvamo do bezsvesti i zivota.Zmiju u glavu udariti a sve ostalo ide samo po sebi.S`postovanjem Igor

Englezi preko Tadica vuku poteze. tadic ced kad tad odgiovarati za veleizdaju. A sta bi sa PERISICEM , hoce li spijun odgovarati?

Ma istina je sve ono sto Ponos rece i da se to kaze nije potrebna neka velika pamet.Umjesto sto je kaozao bolje je da je izvrsio drzavni udar u pozatvaro sve.

Evo sta nam kaze Wikipedia na netu o Agimu Ceku:

"Family life

He is married to a woman from Croatia Dragica Ponos whom he met in Zadar. She is a Serb from Croatia and is related to the Serbian defense minister Zdravko Ponos. The family lives between Kosovo and the Croatian town of Zadar, where they reside most of the time"

Svaka cast da je tek sada razresen duznosti....

kakva narod takva drzava, kakva drzava takva je i politika. dok narod ne shvati da treba da se okrene radu i ekonomiji i da bira politicare koji ce o tome brinuti a ne da svi presipaju iz supljeg u prazno, bice ovoga svako malo.

Mnogo me sve ovo podseća na brozovu diktaturu. Čim se neko usudi da kaže šta ne valja u državi bude smenjen, pitanje je dana kad će početi da hapse za ovakve istupe.

A da malog broza proglasimo za maršala i doživotnog predsednika?

Kakvih ovde ima bolesnika da covek ne poveruje.31.12 i 1.1 u toku novogodisnje noci se salju komentari i to naravno patriJotski da patriJotskiji ne mogu biti.Nadjite zivot kreteni!

Trazim da se moj komentar objavi ako ste vec objavili kojekakve bljuvotine iznad.

Moderatoru.....velko hvala sto objavljujete slobodno izgoverenu rec.To je bitno u danasnjem vremenu.Takvim gestom dokazujete da ste oni pravi.Zelim vam svu srecu ovog sveta i samo tako nastavite.Dok vam se narod javlja znajte da ste u pravu i da nikad necete biti sami.Za vas licno i list u kome radite nema zime.S R E T N O.

RATKA MLADICA ZA VRHOVNOG KOMADANTA SRPSKIH ORUZANIH SNAGA.........molim

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.