Izvor: B92, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Hapsiti i isporučivati ako mora

Banjaluka, Sarajevo -- Tokom posete Banjaluci, Boris Tadić je kazao da opstanak Republike Srpske zavisi od saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Predsednici Srbije i Republike Srpske, Boris Tadić i Dragan Čavić, ponovili su posle sastanka u Banjaluci, da se sa Haškim tribunalom mora sarađivati sada i odmah.

Tadić je rekao da saradnja sa Hagom nije pitanje dobre volje, već da je to obaveza. U Srbiji, za razliku od Republike Srpske, ne postoji politički konsenzus >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko saradnje sa Hagom, tako da pojedini političari manipulišu ovim pitanjem, kaže Tadić:

"Oni ljudi koji su optuženi pred Haškim tribunalom, moraju otići u Tribunal. Ako to ne žele da učine, a siguran sam da ih i predsednik Čavić i ja, evo danas, pozivamo da se dobrovoljno predaju i skinu teret i sa Srbije i sa Republike Srpske, oni onda moraju da budu privedeni pravdi onako kako to radi policija, moraju da budu uhapšeni i isporučeni Haškom tribunalu".

Predsednik Srbije je najavio da će odmah po povratku u Beograd zakazati sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, "jer opstanak Republike Srpske umnogome zavisi i od pitanja saradnje Beograda sa Hagom.

Iz Banjaluke predsednik Srbije putuje u posetu Mostaru.

Razmeniti izvinjenja

Tadić je juče u Sarajevu razgovarao sa članovima Predsedništva BiH, ministrom odbrane BiH Nikolom Radovanovićem, predsednikom Vlade Federacije BiH Ahmetom Hadžipašićem i visokim predstavnikom za BiH Pedijem Ešdaunom.

Predsednik Srbije se u Sarajevu izvinio svima onima prema kojima su "zločin počinili pripadnici srpskog naroda". Predsednik Tadić je rekao da je, ipak, nemoguće optuživati samo jedan narod, jer su zločini vršeni i protiv Srba, te da zbog toga "svi jedni drugima dugujemo izvinjenje": "Ja se izvinjavam svima protiv kojih je činjen zločin u ime srpskog naroda, ali to nije činio srpski narod, nego su zločinci pojedinci i nemoguće je optuživati jedan narod. Isti zločini su vršeni protiv našeg naroda i u tom smislu svi dugujemo jedni drugima izvinjenje. Ako ja treba prvi da počnem - evo, tu sam. Za mene je presudno važno za poverenje da svi zločinci odgovaraju zbog zločina i da nema jednostranog pristupa zločinu i da nema nikakve protekcije kada su zločini u pitanju, onih načinjenih prema Bošnjacima, Hrvatima ili Srbima".

Tadić je rekao i da bi sve tužbe koje su države u regionu podigle jedne protiv drugih trebalo da se istovremeno povuku. Generacije koje dolaze svoj život treba da grade na temeljima poverenja i razumevanja, a ne sukoba, poručio je predsednik Srbije.

Izvinjenjem u Sarajevu, predsednik Tadić se pridružio predsednicima SCG Svetozaru Maroviću i Crne Gore i Milu Đukanoviću, kao i predsedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću, koji su ranije upućivali izvinjenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.