Svi propisi na jednoj adresi

Izvor: Blic, 26.Sep.2017, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi propisi na jednoj adresi

Pristup validnim i pouzdanim propisima neophodan je svima koji ih svakodnevno primenjuju u radu, zbog čega je uspostavljen Pravno-informacioni sistem Republike Srbije, zbrika svih validnih zakona dostupna u elektronskom obliku.

Naime, uprkos velikom broju elektronskih pravnih baza na tržištu, tačnost objavljenih informacija je upitna. To je, pre svega, zbog njihove česte promene i dopuna, posebno zbog procesa harmonizacije sa pravnim sistemom Evropske unije.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi se obezbedila pravna sigurnost, na osnovu Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, od 1. januara 2014. godine, uspostavljen je Pravno-informacioni sistem Republike Srbije (PIS), zbirka svih relevantnih pravnih podataka u elektronskom obliku. Njegovo vođenje, kao delatnost od opšteg interesa, povereno je javnom preduzeću "Službeni glasnik", koji Pravno-informacioni sistem objavljuje na svojim internet stranama. Ono što je posebno bitno i izvaja ovu bazu od ostalih jeste i to da je zakonom ustanovljena obaveza svih državnih organa i državnih i drugih organizacija da pružaju podatke i dokumentaciju potrebnu za vođenje pomenutog portala.

Pravno-informacioni sistem (www.pravno-informacioni-sistem.rs) sadrži elektronski oblik "Službenog glasnika", arhivu službenih glasila, bazu koja sadrži registar i tekstove važećih propisa i drugih akata Republike Srbije objavljenih u "Službenom glasniku", bazu koja sadrži sudsku praksu, druge podatke o pravnom sistemu Republike Srbije i vezu s pravnim aktima Evropske unije.

Glavnu prednost predstavlja besplatan pristup svim važećim zakonima, drugim propisima i pravnim aktima Republike Srbije koji se prvo objavljuju u štampanom izdanju "Službenog glasnika", čime je garantovana njihova pouzdanost. Pored toga, PIS sadrži sve propise koji su ranije objavljivani, što je od posebnog značaja ne samo za pravne istoričare nego naročito kod postupaka koji dugo traju ili se odnose na rešavanje pojedinih pitanja kao što su restitucija imovine ili rehabilitacija.

Takođe, zakonom je utvrđeno i da bazu koja sadrži sudsku praksu potpuno besplatno mogu koristiti svi sudovi i javna tužilaštva, Republičko javno pravobranilaštvo, Pravosudna akademija, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i javna pravobranilaštva opština, gradova, Grada Beograda i gradskih opština, a sve u cilju stvaranja uslova kojim se obezbeđuje jedinstvena sudska primena prava i jednakost stranaka u sudskim postupcima.

Pored toga što PIS mogu koristiti svi građani kako bi rešili svoje pravne nedoumice, sajt predstavlja i nezamenljiv alat za sve zaposlene u pravnim institucijama i na taj način im se značajno olakšava posao. Nadležni organi, državni službenici kao i privrednici na portalu PIS-a mogu pronaći sve podzakonske akte, prakse organa i stavove stručnjaka koji su u vezi sa 250 zakona koje je potrebno uskladiti sa Zakonom o opštem upravnom postupku koji je počeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine. Dodatno, pretraživanje po ključnim rečima u okviru ovih propisa omogućava proveru kvaliteta usklađivanja. Proces usklađivanja započet je kako bi se povećala pravna sigurnost i olakšale primene propisa, a planirano je da se završi 1. juna 2018. godine.

Pored primarnog značaja korišćenja pravne građe u elektronskom obliku, upotrebom PIS-a može se doprineti i deregulaciji zakona i podzakonskih propisa koji se usklađuju sa Zakonom o opštem upravnom postupku, naročito time što bi se ti propisi prečistili odranije predviđenih obaveza građana i pravnih lica da dostavljaju podatke o kojima se vodi službena evidencija. Pored toga, zamenjivanjem izraza pribavljanja dokumenata, isprava i slično, terminom pribavljanje podataka, uz deregulaciju, obezbeđuje se i kvalitetnija zaštita prava privatnosti. Na taj način, organi koji rešavaju određenu upravnu stvar nemaju više mogućnost uvida u podatke koji mu nisu potrebni za konkretan slučaj, a koji su se nalazili u ispravi koja se po ranijim propisima pribavljala.

U oktobru će biti održani okrugli stolovi na temu "Elektronskih pravnih baza" na Pravnim fakultetima u Novom Sadu i Novom Pazaru, kojima će prisustvovati relevantni govornici, ali i predstavnici tužilaštva, sudstva, akademske zajednice i drugih institucija, kao i kolege advokati. Cilj pomenutih debata je da se uporede iskustva, razgovara o eventualnim nedostacima postojećih elektronskih baza i, u skladu sa iskazanim stavovima i potrebama profesionalaca koji u svom svakodnevnom radu koriste onlajn propise, dobiju ideje i pronađu načini na koje se mogu izvršiti dodatna unapređenja u toj oblasti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.