Svetski dan radija – kako se najstariji elektronski medij snalazi u eri interneta

Izvor: RTS, 13.Feb.2020, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan radija – kako se najstariji elektronski medij snalazi u eri interneta

Danas se obeležava Svetski dan radija – praznik ustanovljen 2011. godine kao sećanje na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan program Radija Ujedinjenih Nacija. Radio Beograd ovaj svetski dan obeležava – svetski.
U RTS Klubu uživo je emitovan Jutarnji program Radio Beograda. U 21. veku, u vreme novih tehnologija, radio je postao vidljiv, istakla je urednica "Novosti dana" Radio Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nataša Raketić.

"Ideja je da u ovim novim, modernim vremenima budemo dostupni našim slušaocima i preko FM mreže, i preko televizije i zahvaljujući svim novim tehnologijama koje Radio Beograd svakako koristi", rekla je Raketićeva.
Najstariji elektronski medij u eri interneta se snalazi upravo na internetu – postoje četiri veb radijska kanala, gde se slušaocima nude tematski sadržaji.
"Znamo da naši slušaoci ponekad vole da slušaju samo džez, nekada samo narodnu muziku. Brojne emisije su na podkastu dostupne preko naše multimedijalne platforme RTS Planeta", izjavila je Raketićeva.
Radio Beograd je osnovan 1924. godine i jedan je od najstarijih radija u Evropi.
Ministarstvo kulture odredilo 30 miliona dinara za razvoj radijaIako su radiju, usled razvoja tehnologije, predviđali nestajanje, radio ne samo što nije nestao već je doživeo velike transformacije i zauzima jedno od najznačajnijih mesta u informativnom sistemu Srbije, naveo je u saopštenju državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović.
U saopštenju se dodaje da Ministarstvo kulture i informisanja prati potrebe radija, jer smatra da postoji prostor i želja za njegovim unapređenjem.
"Za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za radio u 2020. godini Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je 30 miliona dinara i nastojaće da taj iznos vremenom povećava", navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Svetski dan radija – kako se najstariji elektronski medij snalazi u eri interneta

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Feb.2020

U RTS Klubu uživo je emitovan Jutarnji program Radio Beograda. U 21. veku, u vreme novih tehnologija, radio je postao vidljiv, istakla je urednica „Novosti dana“ Radio Beograda Nataša Raketić...„Ideja je da u ovim novim, modernim vremenima budemo dostupni našim slušaocima i preko FM mreže,...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.