Svetski dan Roma

Izvor: B92, 08.Apr.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan Roma

Beograd -- Obeležen Svetski dan Roma. U Srbiji su problemi obrazovanje i kvalitet stanovanja, ali država nema novca za Rome.

Predstavnici romske populacije danas su pozvani u Skupštinu Srbije na debatu, gde su mogli čuti izlaganja svojih predstavnika i državnih funkcionera o problemima te nacionalne manjine.

Mala sala Doma Narodne skupštine bila je mala da primi sve Rome koji su želeli da čuju izlaganja svojih predstavnika. Za mnoge od njih, posebno one mlađe, ulazak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Skupštinu bio je prvi u životu.

Posle intoniranja Romske himne, predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava (pun naziv sada je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu) obratili su se Romima.

Oni su poručili da je prioritet tog Ministarstva uključivanje Roma u obrazovni sistem.

"Podizanjem stepena obrazovanja bi se zapravo podigao i stepen konkurentnosti i učešća romske zajednice, time bi se poboljšao i kvalitet njihovog stanovanja i zato je od presudne važnosti da sva deca, njihov ostanak u školskom sistemu, ali i dalja afirmativa za upis dece u škole i na fakultete", rekla je državna sekretarka ministarstva Slavica Denić.

Međutim, iako se decenija Roma sprovodi do 2015. godine, u godini za nama država nije imala dovoljno novca za Rome.

"Nije bilo dovoljno novca u stavci koja obeležava i koja se tiče za dekadu Roma, pa šta. Nije bilo ni u drugim stvarima, ali je bitno šta su ljudi uradili. Zahvaljujući vašim predstavnicima, njihovom angažovanju, kvalitetnim projektima, ministarstvo je tokom 2010. našlo načina da obezbedi sredstva", rekao je ministar kulture Predrag Marković.

"Srpska vlada uz pomoć EU pomaže da se kroz razne projekte Romima obezbedi adekvatno obrazovanje, da im se obezbedi bolji smeštaj, kao njihovo uključenje u socijalne tokove", rekao je zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins.

"EU je za to obezbedila 15 miliona evra, koji direktno pomažu Rome u Evropi, ali i u Srbiji", naveo je on.

Prema nezvaničnim procenama i podacima, u Srbiji živi oko 450.000 Roma.

Veliki broj njih nema obezbeđene uslove stanovanja, zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

"Javno slušanje" i analiza Strategije

Predsednik Nacionalnog saveta romske zajednice Vitomir Mihajlović najavio je jutros centralno obeležavanje Dana Roma u Domu sindikata u Beogradu, gde je predviđeno "javno slušanje" problema koje Romska zajednica ima u Srbiji.Skup treba da posluži i da bi se analizirala Strategija za poboljšanje uslova života romske zajednice, rekao je Mihajlović.

"To je jedini dokument koji je Vlada Srbije usvojila za romsku nacionalnu zajednicu, da vidimo šta je implementirano, koliko je urađeno i šta se planira u narednom periodu. Javno slušanje je za nas svakako bitno jer mi sa tog slučanja šaljemo jedan pozitiivan signal državi i ukazujemo na težak položaj romske nacionalne zajednice", kazao je Mihajlović.

Pogledajte snimak gostovanja Vitomira Mihajlovića u vestima TV B92.

Kipreos: Za uključenje u srpsko društvo

Šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos rekao je povodom Međunarodnog dana Roma, da se nada će romska zajednica biti u potpunosti uključena u srpsko društvo.

"Međunarodni dan Roma se obeležava u celom svetu kao dan kada se proslavljaju njihova kulturna dostignuća i pozitivan doprinos, ali i kada se podiže svest o njihovim kontinuiranim teškoćama i naporima sa kojima se susreću kako bi ostvarili punu ravnopravnost", istakao je Kipreos.

Kako se navodi u saopštenju OEBS, on je naglasio značaj uloge Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji i istakao da se od njega očekuje pozitivan uticaj u procesu zastupanja interesa u oblasti obrazovanja, zvanične upotrebe jezika, kulture i medija.

"Pozdravljam napore svih koji rade u ime prava Roma, a naročito bih želeo da istaknem značajan doprinos Romkinja u procesu zalaganja za ostvarivanje inkluzije i rodne ravnopravnosti", istakao je Kipreos.

Prema njegovim rečima, Misija OEBS će i dalje pružati podršku državnim institucijama i romskim organizacijama u njihovim naporima da promovišu integraciju Roma u srpsko društvo koje je na putu ka Evropskoj uniji.

Petrušićeva: Razbijati stereotipe

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je povodom Svetskog dana Roma da je bi trebalo razbijati stereotipe i afirmisati potencijale Roma, ukazati na uspešne Rome, koji su uspeli da prevaziđu ogromne prepreke i ostvare svoje ciljeve.

"Svi stalno ponavljamo: Romi i Romkinje su nepismeni, bez posla, siromašni, diskriminisani, podređeni. Malo je onih koji znaju da među njima ima i Roma i Romkinja koji završavaju fakultete i sjajni su studenti i studentkinje, onih koji su društveno aktivni, ekonomski samostalni", navela je Petrušićeva u saopštenju.

Prema njenim rečima, Svetski dan Roma sve dodatno treba da podseti da smo kao društvo odgovorni da svakoj romskoj ženi omogućimo normalne uslove za život, uključivanje u društvo u kome neće biti omalovažavane i diskriminisane i u kome će moći da pokažu svoje talente, znanja i sposobnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.