AI: Vlada Srbije da zabrani prinudna iseljavanja Roma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI: Vlada Srbije da zabrani prinudna iseljavanja Roma

NOVI SAD, BEOGRAD -

Amnesti internešenel je u danas objavljenom izveštaju o položaju Roma u Srbiji pozvao Vladu da omogući donošenje zakona kojima bi se zabranilo prinudno iseljavanje.

Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava u najnovijem izveštaju, pod nazivom "Dom je više od krova nad glavom, Romima je uskraćeno pravo na stanovanje u Srbiji", zatražila je od Vlade da obezbedi da lokalne vlasti, uključujući one u Beogradu ne sprovode prinudna iseljavanja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Vlada treba da obezbedi da se "iseljavanja sprovode samo uz puno poštovanje ljudskih prava, u krajnjoj nuždi i nakon što su iscrpljene sve druge ostvarive alternative iseljavanju", kaže se u izveštaju, povodom Međunarodnog dana Roma, 8. aprila.

Amnesti internešenal je pozvao Vladu i da obezbedi da sve žrtve prinudnih iseljavanja imaju pravo na efikasan pravni lek i reparacije, uključujući restituciju, rehabilitaciju, kompenzaciju, zadovoljenje i garanciju neponavljanja.

Traži se i da se putem usvajanja ili izmene zakona obezbedi plaćanje naknade za štetu, ili gubitak stvari, kao i da se zajednicama i pojedincima koji treba da budu iseljeni daju informacije o tome gde mogu da se žale.

Vlada bi, prema preporukama Amnesti internešenala, trebala i da poveća finansiranje programa za legalizaciju romskih naselja.

Amnesti internešenel preporučuje Vladi i da u južnu Srbiju ne vraća Rome iseljene iz naselja u Beogradu osim ako oni to ne žele, kao i da onima koji su već vraćeni ponudi da ponovo dođu u Beogradu uz plaćanje adekvatne kompenzije za prinudno iseljenje.

Amnesti internešenel smatra da Vlada Srbije nije uspela da ispuni obaveze na osnovu ugovora o međunarodnim i regionalnim ljudskim pravima da zaštiti, spreči i okonča prinudna iseljavanja koje su posebno loše uticale na romske zajednice u nelegalnim naseljima.

"Prinudna iseljavanja su prvenstveno imala uticaj na romske zajednice koje žive u neformalnim naseljima, a one su najmargilizovanije zajednice u Srbiji", ukazao je Amnesti internešenel.

U izveštaju se kaže da mnoge od ovih zajednica uključuju interno raseljene Rome s Kosova ili Rome koji su prinudno vraćeni iz zemalja članica EU.

"Naterani da žive u neformalnim naseljima u Beogradu zbog nedostatka drugih opcija za stanovanje, Rome je prinudno iselio grad Beograd, izgubili su svoje kuće, svoje izvore prihoda, a često i sve što su imali", kaže se u izveštaju.

"Romi poreklom iz južne Srbije su prinudno iseljeni u južne opštine, čime se krši njihovo pravo na slobodu kretanja i pravo na boravište".

"Nekim prinudno iseljenim Romima nije ponuđen alternativni smeštaj, dok je drugima obezbeđen neodgovarajući smeštaj, koji ne ispunjava međunarodne standarde", navodi se u izveštaju.

U Vojvodini ima 93 romska naselja

U Vojvodini su evidentirana 93 romska naselja u 28 opština, u kojima živi oko 40.000 ljudi, saopšteno je danas u Kancelariji pokrajinskog ombudsmana povodom 8.aprila - Međunarodnog dana Roma.

Kuće u tim naseljima su napravljene od cigala, ćerpiča, naboja i raznih otpadnih materijala, a gotovo polovina se može svrstati u tzv. slamove - spontano i neplanski podignute straćare, najčešće bez ikakve infrastrukture.

Više od 45 odsto tih naselja nalazi se na lošim, rizičnim i opasnim terenima, kao što su deponije, depresije ili ivice industrijskih zona.

Šest naselja nema nikakvu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, iz 20 se uopšte ne iznosi smeće, a 34 nemaju kante i kontejnere za otpad.

Od 45 gradova i opština u Vojvodini, u samo četiri su doneti lokalni akcioni planovi za stanovanje Roma.

Pokrajinski ombudsman podseća da se Srbija 2005. godine priključila međunarodnom projektu "Dekada Roma", a četiri godine kasnije republička vlada je usvojila Strategiju o unapređenju položaja Roma u našoj zemlji.

Danas i sutra o položaju Roma

U Srbiji će danas i sutra, mnogobrojnim manifestacijama, biti obeležen 8. april - Svetski dan Roma, kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj i siromaštvo romskog naroda.

Romska ženska mreža organizovaće danas javnu debatu o položaju Romkinja u Srbiji radi informisanja članova parlamenta i šire javnosti o situaciji Romkinja, fokusirajući se na pitanja zdravstvene zaštite, obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja i nasilja nad ženama.

Javnu raspravu Romske ženske mreže podržaće Misija OEBS-a u Srbiji, u saradnji sa Savetom za ravnopravnost polova i parlamentarnim Odborom za ravnopravnost polova.

U debati, koja će biti organizovana u Skupštini Srbije, raspravljaće se i o ulozi lokalnih vlasti i Nacionalnog saveta Roma u promovisanju rodne ravnopravnosti i zaštiti ženskih ljudskih prava.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, Skupštine Srbije i Gradske uprave, organizovaće sutra centralnu proslavu u Beogradu povodom Svetskog dana Roma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sprečiti prinudno raseljavanje Roma

Izvor: Beta, 07.Apr.2011

BEOGRAD, 7. aprila 2011. (Beta) - Predstavnice organizacije Amnesti Internešnel (Amnesty International) ocenile su u četvrtak da Vlada Srbije mora da usvoji zakon kojim će se sistemski sprečiti prisilno iseljavanje Roma, kao i da obezbedi naknadu štete prinudno iseljenim porodicama...Na konferenciji...

Nastavak na Beta...

Romkinje u Srbiji žive znatno kraće

Izvor: EurActiv Srbija, 07.Apr.2011

Romkinje žive gotovo 30 godina kraće od ostalih žena u Srbiji a Romi se, pored teških uslova u kojima žive, suočavaju sa prinudnim iseljavanjem, odnosno vraćanjem u mesta porekla čime se krši njihovo pravo na slobodu kretanja, ukazano je 7. aprila na skupovima uoči Međunarodnog dana Roma....

Nastavak na EurActiv Srbija...

Jones: Zabraniti prinudna iseljavanja ljudi u Srbiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Apr.2011

Povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, Amnesty International je pozvao Vladu Srbije da omogući donošenje zakona kojima bi se zabranilo prinudno iseljavanje, kaže za Radio Slobodna Evropa Sian Jones, istraživač Amnesty Internationala za Balkan

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

AMNESTI: KURIR BRINE O ROMIMA

Izvor: Kurir, 08.Apr.2011, 09:07

BEOGRAD - Jedna od vodećih međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava hvali pisanje Kurira! - Dobro nam je poznato da je vaš list uticajan i da odgovorno pokriva problematiku nacionalnih manjina - rekla je novinarima našeg lista Šon Džons, istraživač..BEOGRAD - Jedna od vodećih međunarodnih...

Nastavak na Kurir...

Svetski dan Roma

Izvor: B92, 08.Apr.2011

Beograd -- Obeležen Svetski dan Roma. U Srbiji su problemi obrazovanje i kvalitet stanovanja, ali država nema novca za Rome...Predstavnici romske populacije danas su pozvani u Skupštinu Srbije na debatu, gde su mogli čuti izlaganja svojih predstavnika i državnih funkcionera o problemima te nacionalne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.