Izvor: RTS, 12.Maj.2021, 06:03

Sveti Vasilije Ostroški – zašto bi danas trebalo očistiti kuću

Današnji dan posvećen je čudotvorcu Srpske pravoslavne crkve, Svetom Vasiliju Ostroškom. Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, kao velika svetinja, više od 300 godina. To je mesto hodočašća i za vernike drugih religija.
Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju, u Hercegovini. Zamonašio se i započeo život podvižnika u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice.

Kao episkop zahumsko-hercegovački >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i skenderijski, živeo je u manastiru Tvrdošu. Kada su ga Turci razorili, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život i gde se upokojio 1671. godine.
Njegove čudotvorne mošti i grob čuvaju se do današnjeg dana.
Ubrzo, ljudi su počeli da dolaze na njegov grob kako bi se iscelili i našli utehu.
Smatran za sveca još za života - tokom godina, njegov kult sve više je jačao. Slavi se i kao krsna slava.
Po narodnom običajnom kalendaru, danas se ne rade teški poslovi, ali valja da se očisti kuća, kako bi, veruje se, čitave godine u domu vladali harmonija i mir.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC i vernici proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2021

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog. Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, kao velika svetinja, više od 300 godina. ..Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju, u Hercegovini. Zamonašio se i započeo život...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.