Svečano zatvaranje pre otvaranja fabrike

Izvor: Politika, 09.Nov.2013, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano zatvaranje pre otvaranja fabrike

Umesto jučerašnjeg tehničkog prijema i početka proizvodnje, vlasnik fabrike za liofilizaciju u prisustvu novinara održao „opelo” zbog bankarskih ucena

Valjevo – Pozivam vas da tačno u podne prisustvujete zatvaranju, pre otvaranja, prve fabrike u Evropi za liofilizaciju hrane solarnom energijom. Imaćete priliku da probate šljive iz valjevskog kraja osušene na minus 80 stepeni.

Ovaj poziv inženjera Živorada Cvetkovića, preduzetnika i vlasnika fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << elektrouređaja „Elbi“ iz Valjeva, zvučao je kao dobra šala. Međutim, kada smo stigli u krug novoizgrađene fabrike za liofilizaciju, tj. sušenje voća, povrća, šumskih plodova i mesa na ekstremno niskim temperaturama, u uređajima koje je konstruisao sa timom saradnika sam Cvetković, shvatili smo da od šale nema ništa. Objasnio je da se svečano presecanje vrpce odlaže, jer ga je banka od koje je uzeo kredit od 300.000 evra ucenila. Za tu pozajmicu dao je pod hipoteku porodičnu kuću, stan i plac u krugu fabrike. Samo koji dan pred uknjižbu radi tehničkog prijema koji je bio zakazan za juče, a što je uslov za dobijanje dozvole za rad, bankari su stopirali sva dalja postupanja. Posle kraćeg predomišljanja rekli su da tehnički prijem može da bude urađen privremeno uz stavljanje hipoteke i na celu fabriku.

– Ovo je neviđena drskost ljudi u lister odelima kojima sam za 300.000 evra kredita dao hipoteku na duplo veći iznos. Zamislite, i to im je bilo malo. Naprosto u njihovim krugovima neko je najsavremeniju tehnologiju za pripremanje hrane koju, pored ostalih, kosmonauti nose sa sobom tokom svemirskih misija, proglasio za neperspektivan program. To je i razlog zbog čega su mi odbili izdavanje bankarskih garancija zbog kojih ne mogu da povučem od SIEPA po 6.000 evra za svakog zaposlenog radnika. Firma „Elbi“ je u u ovaj projekat uložila preko 1,5 miliona evra i po svim studijama ovo je izuzetno perspektivan program na koji u budućnosti treba da se oslanja poljoprivredna proizvodnja u celom valjevskom kraju pa i Srbiji – kaže Cvetković, naglašavajući da je on zajedno sa svojim saradnicima napravio prototip uređaja, tj. liofilizator, koji je u probnoj proizvodnji pokazao vrhunske rezultate. Inače, voće, povrće, šumski plodovi i meso obrađeni ovim postupkom imaju rok trajanja od 25 godina.

– Ovo je ozbiljan udarac ne samo za mene, već i 50 radnika koji bi naredne nedelje trebalo da počnu sa radom. Zbog stopiranja dobijanja dozvole za rad, dnevno ću gubiti oko 2.000 evra za struju, jer neće raditi solarna elektrana od 200 kilovata koju sam sagradio u sklopu fabrike a realno ću gubiti i oko 10.000 evra zbog stajanja proizvodnje. Koliko u ponedeljak preko svog advokata podneti tužbu protiv banke za naknadu štete – kaže Cvetković, koji je razočaran što jučerašnjem događaju, iako je pozvao čelnike grada i predstavnike svih stranaka, osim novinara niko nije došao. To ga je zabolelo, veli, jer Valjevo na taj način nije stalo u odbranu jednog izuzetnog projekta pri tom ne skrivajući strah da bi sličan ili skoro isti na „mala“ vrata mogao da stigne iz neke inostrane zemlje.

B. Novović

objavljeno: 09.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.