Izvor: B92, 09.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više bubrežnih bolesnika

Beograd -- Svaka 10. osoba na svetu ima hronično oboljenje bubrega, procenjuje se da će broj bolesnika u narednih 10 godina biti dupliran.

Nepovoljan trend prati i Srbiju, budući da svake godine biva registrovano sve više obolelih od neke bubrežene bolesti. Pojedini centri za dijalizu u Srbiji rade i u četiri smene. Najozbiljnije bubrežne bolesti često nisu praćene većim simptomima, pa se pacijenti često lekarima jave kasno, a tada su, prema rečima stručnjaka, uveliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spremni za lečenje dijalizom.

Nedostatak i dotrajalost aparata, neretko i loš kvalitet dijalize, redovna su pojava s kojom se bubrežni bolesnici svakodnevno suočavaju. U zdravstvenim ustanovama navode da na kvalitet dijalize utiče i veliki broj pacijenata i dodaju da neki centri rade i u četiri smene.

Sonja Goja je od 17. godine bubrežni bolesnik. Iz Pančeva je, a tri puta nedeljno na dijalizu ide u Beograd. "Tamo su bolji i kvalitetniji dijalizatori, u Pančevu je sve staro", kaže ona.

Mnogi pacijenti na dijalizu putuju i po nekoliko sati. Osnovni problem je, kako navode stručnjaci, mali broj transplantacija, što je konačno rešenje. Stana Bukvić je zahvaljujući donaciji bubrega rođene sestre bila na tranplantaciji. Kaže da se ponovo rodila. Jedna druga pacijentkinja je posle transplantacije bubrega ostala u drugom stanju.

Mali odziv građana za donaciju organa je, kažu lekari, posledica pre svega neinformisanosti i zabluda i navode da će zaveštanje organa početi da funkcioniše kada to postane nacionalni program.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.