Svaki treći učenik sa čašicom

Izvor: Blic, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki treći učenik sa čašicom

U poslednjih šest godina u porastu je alkoholizam među decom uzrasta između 15 i 19 godina, pokazuju istraživanja Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut". Procenat mladih u ovom uzrastu koji su alkohol probali jednom-dva puta 2006. godine je u odnosu na 2000. porastao sa 25,2 na 31,2 odsto, a onih koji piju povremeno sa 28,5 na 34 odsto.

Još su drastičniji rezultati istraživanja koje je Ministarstvo zdravlja zajedno sa Evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agencijom za rekonstrukciju obavilo 2005. godine na uzorku od 3.000 šesnaestogodišnjaka, dakle, dece koja idu u drugi razred srednje škole. Naime, 93 odsto njih reklo je da je najmanje jednom probalo alkohol! Prvi kontakt događa se sa manje od 11 godina. Najčešće se počinje sa pivom, zatim se polako uključuje i vino, a kasnije i žestoka pića. Skoro svaki četvrti anketirani šesnaestogodišnjak alkohol je pio do pet puta, a 33 odsto najmanje 40 puta, čime su se kvalifikovali u grupu onih koji alkohol konzumiraju redovno.

Deca, pokazalo je ovo istraživanje, piju većinom kod svoje kuće, ili u kući prijatelja. Dakle na žurkama, ali i, inače, budući da su toliko sami kod kuće da imaju dovoljno prilike za to. Pijenju po kućama naročito su sklone devojčice, njih 38 odsto. Dečaci manje, 30 procenata, ali zato prednjače kada je reč o konzumiranju alkohola napolju. Upozoravaju i zabrinjavaju podaci da je dve trećine njih bilo pijano makar jednom u životu, 21 odsto jednom ili dva puta.

Mladi, smatra prim. dr Đurđa Kisin, specijalista socijalne medicine u „Batutu", počinju da piju iz radoznalosti, imitirajući starije.

- Porodice su dosta krive za to što mladi uopšte dolaze u dodir sa alkoholom. Kod nas se vrlo često i maloj deci daje da probaju pivo. Naročito je pogrešan odnos prema muškoj deci kojoj roditelji kažu: „Nisi muško ako ne piješ". Kada se na ta, već tradicionalna ponašanja doda i činjenica da su roditelji, zaokupljeni egzistencijalnim problemima, često odsutni od kuće, a deca prepuštena sama sebi, ulici i vršnjacima, onda postaje jasnije zašto tako mladi posežu za alkoholom. Oni jednostavno imaju mnogo slobodnog vremena koje koriste na pogrešan način - objašnjava Kisin.

Prema njenim rečima, decu bi trebalo usmeravati da se bave nečim korisnim i kreativnim, recimo sportom. Međutim, kako navodi naša sagovornica, oni često nemaju uslova za to jer treniranje fudbala, košarke, tenisa ili bilo kog drugog sporta košta. Roditelji nemaju para za to, a školska igrališta i fiskulturne sale u školama mnogima su nedostupna osim u vreme nastave.

Da li i koliko problemi u školi utiču na to da mladi tako često rešenje traže u čašici.

- Vrlo malo - smatra Drinka Savić, pedagog u Srednjoj tehničkoj PTT školi. Prema njenim rečima, loš sistem ocenjivanja, autoritaran odnos nastavnika prema đacima, čega kod nas još uvek ima, zatim preobimni nastavni programi mogu biti samo dodatni, a nikako glavni okidač da se neki učenik, i to labilniji i sa problemima u porodici, odluči na uzimanje alkohola.

U rasvetljavanju ovog problema nije bez značaja ni činjenica da maloletnici kod nas, iako zakon to zabranjuje, alkohol u trgovinama mogu kupiti bez problema.

Procedura

I pored višednevnih pokušaja da o terapiji maloletnih alkoholičara razgovaramo sa doktorima u dnevnoj bolnici za porodičnu terapiju, u tome nismo uspeli. Ispostavilo se, naime, da je procedura za davanje saglasnosti doktorima i ostalim stručnjacima u ovoj bolnici za razgovor sa novinarima prilično komplikovana.

Upotreba alkohola uzrasta od 15 do 19 godina

Koliko često piju Procenat

nikada nisu probali 30,1

probali jednom-dva puta 31,2

pili, ali više ne 4,2

piju povremeno 34

piju svakodnevno 0,5

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.