Svaka druga žena u Srbiji trpi neku vrstu nasilja

Izvor: RTS, 02.Nov.2016, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka druga žena u Srbiji trpi neku vrstu nasilja

Jedna žena nedeljno u Srbiji bude ubijena – to je prosek koji zabrinjava. Zato su Autonomni ženski centar i Mreža "Žene protiv nasilja" pokrenuli peticiju da se 18. maj proglasi Danom sećanja na žene žrtve nasilja u porodici. Zbog sećanja ali i upozorenja državi da mora da reaguje.
Trista dvadeset šest nečijih majki, sestara, prijateljica, poznanica ubijeno je u poslednjoj deceniji. Potpis na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << peticiju znači saglasnost da ih se jednom godišnje setimo.

Aleksandra Nestorov iz Mreže "Žene protiv nasilja" kaže da je 18. maj poslednji dan u nizu od 72 sata, odnosno tri dana kada je u 2015. godini u Srbiji ubijeno sedam žena.
Peticiju podržavaju dve državne funkcionerke.
"Svaka druga žena u Srbiji trpi neku vrstu nasilja, da li je to psihičko, ekonomsko, fizičko, ali svakako je nasilje. Dajte da imamo zadovoljne i nasmejane ljude", kaže Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
Ako se ubistvo desi zbog propusta u sistemu zaštite, to je nešto što mi kao država i društvo ne smemo da dozvolimo", rekla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
Baš to se očekuje od zakona o sprečavanju nasilja u porodici, čiji se nacrt uskoro očekuje. Kritikuju ga pokretači peticije.
"Ne možemo da stojimo iza rešenja koje nema nikakve sankcije za nepostupanje državnih službenika", rekla je Bobana Macanović iz Autonomnog ženskog centra.
Zorana Mihajlović potvrđuje da zakon treba učiniti boljim – amandmanima i delovanjem Ženske parlamentarne mreže, koju čine predstavnice gotovo svih stranaka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.