Izvor: RTS, 26.Feb.2022, 21:26

Sutra svečano otvaranje nove zgrade Kliničkog centra, RTS eskluzivno u robot sali

Sve vreme trajanja epidemije nisu prestajali radovi na objektu na koji se čeka godinama. Nova kula je gotova, a sada traju radovi i na staroj kuli Kliničkog centra Srbije. Zbog toga što nikada nije završen, tu ustanovu su mnogi nazivali Skadrom na Bojani. Zgrada Univerzitetskog kliničkog centra Srbije će svečano biti otvorena sutra. Beograd, Srbija i region dobijaju zdravstvenu ustanovu sa najsavremenijim uslovima za lečenje pacijenata.
Zdravstveni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sistem Srbije do sada nije imao toliko operacionih sala u nizu, u ovoj ih ima 34. U robot salu uskoro stiže robot "Da Vinči". Zgrada ima 86.000 kvadrata.

Ugovor sa Evropskom investicionom bankom o izgradnji, Srbija je potpisala još 2006. godine, a do 2012. je trebalo da imamo novu zgradu KCS-a. Ipak, nije se zidalo, iz raznoraznih razloga.
Radovi na novoj kuli počelu su u decembru 2018. godine, na početak radova čekalo se godinama, a za to vreme Srbija je promenila tri predsednika, i pet ministara zdravlja.
Stara zgrada KCS-a je počela da se gradi 70-tih godina prošlog veka, i nikada nije završena.
Od 15 predviđenih spratova, koristila su se dva iznad zemlje i jedan pod zemljom. 
Nova zgrada će imati 12 spratova, svaki će imati svoju boju. Ukupno 825 bolničkih kreveta, 231 u jedinicima intenzivnog lečenja, 594 kreveta u jedinicama poluintenzivnog lečenja, i 47 kreveta u dnevnim bolnicama te ustanove i čak 244 dvokrevetne sobe.
Ima i 34 operacione sale, tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen kabineta, kao i drugu opremu.
Urgentni centar ceo se seli u novu zgradu.
Za prvu fazu izdvojeno je 69 miliona evra, za drugu 43. To je iz kredita EIB, a država je u opremu uložila još oko 122 miliona evra.
Do sredine marta bi trebalo da na lečenje dođu i prvi pacijenti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija dobija novi Klinički centar, prvi pacijenti do sredine marta

Izvor: RTS, 27.Feb.2022, 09:50

Otvara se nova zgrada Kliničkog centra Srbije – najsavremenija oprema na 12 spratova i 86.000 kvadrata za više od 800 pacijenata. . Čekalo se decenijama, odbrojavalo godinama, ali konačno – nova zgrada Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, svečano će biti otvorena...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.