Sutra avioni idu po srpske turiste u Egipat

Izvor: Studio B, 02.Nov.2011, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra avioni idu po srpske turiste u Egipat

Dva aviona nacionalnog avioprevoznika Jat ervejza biće sutra upućeni u Hurgadu, kako bi u Beograd prevezli srpske turiste, koji su zbog propusta turističke agencije ostali bez smeštaja u tom egipatskom letovalištu.

Turisti iz Srbije ostali su u Egiptu bez smeštaja zbog toga što turistička agencija Junajted travel internešnal, kojoj su uplatili aranžman, nije isplatila troškove hotelskog smeštaja u Hurgadi. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije ranije je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << danas saopštilo da se u Hurgadi nalazi 138 turista iz Srbije.

Za naše turiste, koji su izbačeni iz hotela u Egiptu, počele su da stižu prve uplate preko agencije "Junajtid trevel" (United Travel), posle intervencije turističke inspekcije, rečeno je u Ministarstvu ekonomije.

Nadležni ističu da će, ukoliko uskoro stigne i ostatak uplata, kao što se očekuje, turisti moći da ostanu u toj zemlji do kraja planiranog odmora. U svakom slučaju, gosti iz Srbije mogu i treba da tuže agenciju zbog neprilika koje su imali.

Inspekcija još obavlja kontrolu agencije "Junajtid trevel" , koju su Egipćani osnovali u Beogradu 26. januara.

Oko 240 srpskih turista je izbačeno iz hotela, jer "Junajtid trevel" nije poslao uplate partnerskoj agenciji u Egipu, iako su oni svoje obaveze na vreme izmirili i došli sa važećim vaučerima.

Egipatska agencija "Brajt skaj" je u petnaestak hotela u Hurgadi poslala poruku da se iz soba izbace srpski turisti, koji su platili svoje aranžmane još u Beogradu.

U međuvremenu je ambasada Srbije interevenisala i za turiste obezbedila smeštaj tokom noći u hotelu.

Srpski turisti u Hurgadi ostaju u hotelima

Srpski turisti, koji su zbog spora između srpske i egipatske turističke agencije juče izbačeni iz hotela u Hurgadi, ipak će i dalje moći da koriste sobe do povratka kući.

Kako je saopštila turistička inspekcija, inspektoru su u utorak prezentovane uplate prema hotelima u Hurgadi turističke agencije "Junajtid travel", nakon čega je u telefonskom razgovoru sa jednim od putnika -podnosilaca prijave iz Hurgade, inspektor dobio potvrdu da je putnicima omogućeno dalje korišćenje soba, iz kojih su bili izbačeni, jer nisu bile plaćene.

Turistička inspekcija dobila je juče prijavu putnika iz Hurgade, sa navodima da im je uskraćeno korišćenje soba zbog toga što "Junajtid travel" nije platio smeštaj prema ino-partnerima. Prethodnog dana, 31.oktobra, dobijene su dve prijave putnika protiv iste agencije, zbog otkaza putovanja, kada je započeta kontrola te agencije.

Prema ruming -listi i specifikaciji hotela koju je agencija dala na uvid inspektoru, u Hurgadi se trenutno nalazi 103 putnika smeštenih u 15 hotela sa povratkom 3. novembra i 35 putnika u 12 hotela sa povratkom 10. novembra.

Juče popodne svi zaposleni agencije su dali otkaze uključujući i zamenika direktora.

Inspekcija je utvrdila da ta agencija ima aktivna dva računa, jedan u KBC banci koji se uglavnom ne koristi od 1.jula, a sa drugog u Banci „Inteza" isplaćeno je 1. novembra obeštećenje zbog otkaza putovanja za četiri putnika.

U kontroli je utvrđeno da je agencija otkazala turistička putovanja za Hurgadu i to od 3. novembra za 35 putnika, od 10. za 39 putnika, od 17. za devet, i od 24. novembra za 15 putnika. Okazana su i putovanja od 1. decembra za šest putnika i od 8. decembra za jednog.

Putovanja su otkazana jer je po Programu putovanja i Opštim uslovima putovanja te agencije, za realizaciju ovih programa određen minimalan broj od 150 putnika, navodi se u saopštenju Turističke inspekcije, koje je potpisao pomoćnik ministra ekonomije Stojan Arizanović.

Grupa od 238 turista, među kojima ima porodica sa malom decom, izbačena je juče iz hotelskih soba zbog spora egipatske agencije "Brajt skaj" sa partnerskom agencijom "Junajted travel" iz Beograda zbog neizmirivanje finansijskih obaveza beogradske turističke agencije prema Egipćanima.

"Smatramo da su naši turisti regularno došli sa plaćenim turističkim aražmanom u Hurgadu i da nema osnova da im se dodatno naplaćuje boravak u hotelima niti da budu umešani u sporni odnos dve turističke kompanije", rečeno je sinoć Tanjugu u ambasadi.

Detaljnije informacije o rešavanju problema smeštaja, ali i povratka turista, koji je neizvestan, jer im nisu kupljene avionske karte, iz srpske ambasade su najavili za danas.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.