Šutanovac: Nastavljamo ulaganje u odbrambenu industriju

Izvor: Studio B, 17.Jun.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Nastavljamo ulaganje u odbrambenu industriju

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je odbrambena industrija Srbije najvitalniji deo domaće industrije i najavio da će država i dalje nastojati da ulaže u njen razvoj, opremanje i školovanje novih kadrova.

Nakon posete Vojno-tehničkom institutu (VTI) u Žarkovu, Šutanovac je rekao da je prošle godine odbrambena industrija Srbije izvezla deset puta više naoružanja i vojne opreme nego 2007. godine i da je to rezultat značajnih ulaganja koja su obezbeđena >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u tom periodu.

On je ocenio da je srpski izvoz naoružanja veoma značajan ne samo u domaćim razmerama već i na svetskom nivou, naročito ako se uzme u obzir početna pozicija i činjenica da od kraja 80-ih godina pa do skoro nije bilo značajnijih ulaganja u opremanje, projekte i dovođenje mlađih stručnjaka.

Govoreći o situaciji u VTI, ministar je rekao da je nedavno na posao u toj ustanovi primljeno 39 mlađih inženjera a da se planira raspisivanje konkursa za još oko 40. On je, takođe, dodelio tri vojne spomen medalje zaposlenima u Institutu za uspešno završene projekte i doprinos odbrambenom sistemu Srbije, a obišao je i trisonični tunel za ispitivanje aerodinamičnih osobina letelica.

Šutanovac je obišao i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, gde se upoznao sa sredstvima borbene tehnike domaće proizvodnje koja će biti izložena na predstojećem Sajmu naoružanja "Partner 2011" , sledećeg meseca u Beogradu. Ministar se upoznao sa mogućnostima laserski vođene avionske bombe, televizijski vođene rakete, protivoklopne rakete Bumbar, automatskog bacača granata, samohodnog oruđa artiljerije i drugih sredstava.

Najviše pažnje privukla je prezentacija mogućnosti prve domaće Izviđačke bespilotne letelice (IBL) Vrabac, koje su premijerno prikazane predstavnicima medija. Za vreme obilaska taktičko-tehničkog zbora naoružanja, iznad prisutnih je kružila izviđačka bespilotna letelica a signal iz njene kamere prenošen je u realnom vremenu na zemaljskoj stanici. Vojska Srbije do sada je koristila IBL izraelske proizvodnje tipa Orbiter, a očekuje se da će u naoružanje uskoro ući i domaći Vrabac.

Predstavnik VTI-a pukovnik Zoran Rajić rekao je prisutnima da su planovi Instituta za naredni period razvoj raketnog sistema dometa većeg od pet kilometara, takozvane pametne municije i dalji rad na borbenim platformama bez posade. Rajić je rekao da je u opremanje i projekte instituta u poslednje dve godine uloženo više novca nego u protekle dve decenije zajedno, a posebno zadovoljstvo izrazio je zbog prijema novih kadrova i stručnjaka iz civilstva.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.