Sumnjiva presađivanja organa u Nemačkoj

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnjiva presađivanja organa u Nemačkoj

Kritičari tvrde da je u nelegalno poslovanje „umreženo“ najmanje desetak od ukupno 47 klinika širom Nemačke

Nemačka javnost suočava se sa novom aferom presađivanja ljudskih organa – u trenutku kada se u najvećoj kontinentalnoj organizaciji za legalnu eksploataciju i raspodelu organa namenjenih presađivanju „Evrotransplant“ (njena uticajna članica je upravo Nemačka) pokreću aktivnosti za prijem novih članica, među njima i Srbije.

„U jednoj bolnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Minhenu uočene su izvesne nepravilnosti pri određivanju redosleda pacijenata koje bi se mogle uporediti sa protivzakonitim radnjama u Regensburgu i Getingenu”, priznao je predsednik Savezne lekarske komore Frank Ulrih Montgomeri Bavarskom radiju (BR).

Prethodno je zajednička komisija bolničkih centara, socijalnog osiguranja i lekarske komore ušla u trag „nepravilnostima“ pri određivanju redosleda pacijenata sa prioritetnim pravom na presadu raspoloživih organa u Minhenskoj bolnici Klinikum rehc der Izar (Klinika desno od Izara). Kao u skandalima koji su krajem proleća uzburkali javnost, povlašćeni tretman imali su pacijenti sa privatnim osiguranjem, naravno i vlasnici pozamašnijih iznosa na bankovnom računu.

„Reč je sumnji koju bi detaljna istraga trebalo da potvrdi ili odbaci“, oprezno se izrazio predsednik lekarske komore. U daljem izlaganju, međutim, šef lekarskog udruženja prvi put nije bio spreman da govori o „pojedincima“ koji su se ogrešili o zakon i o kodekse profesije. Dao je za pravo, premda indirektno, kritičarima nedorečenih zakonskih regulativa i prakse kontrole koji tvrde da je u nelegalno poslovanje „umreženo“ najmanje desetak od ukupno 47 klinika širom Nemačke u kojima bi trebalo da budu sprovedene stroge kontrole. Za sada je troje lekara suspendovano zbog sumnje da su kršili propise o presađivanju organa. 

U Nemačkoj je, primera radi, pod istragom istaknuti hirurg palestinskog porekla zbog sumnje da je imućnim pacijentima presađivao organe „preko reda“ i da je, štaviše, postavio sistem nezakonitog povlašćivanja pacijenata u Regensburgu i Getingenu. S jedne strane, tvrdi javno tužilaštvo, falsifikovao je bolničku dokumentaciju da bi pokazao kako su pacijenti u neposrednoj životnoj opasnosti.

Sa druge strane je uspostavio kontakte sa bliskoistočnim klinikama radi „razmene iskustava i organa“. U najmanje dva slučaja je dokazano da su organi iz fondacije „Evrotransplant“ umesto nemačkim pacijentima – presađivani bogatim šeicima u Amanu. Sa druge strane, otvoreno se sumnja da su nekim imućnim Evropljanima presađeni organi žrtava takozvane organske mafije.

Javna je tajna da, uprkos postojećim, strogim zakonima, „organska mafija“ svoju robu nalazi u nerazvijenim delovima sveta, a prodaje je u zemljama zapadne Evrope i SAD.

Međunarodni dogovori o efektivnim protivmerama koje bi vodile suzbijanju ilegalne trgovine organima još su u povoju. Postoji preporuka Saveta Evrope da se ilegalna trgovina organima označi jednim od prioriteta rada Interpola i Evropola. Neke zemlje EU, poput Nemačke, donele su zakone koji se smatraju blagim. Za posredovanje u ilegalnoj trgovini, u transplantaciji organa, propisane su kazne do maksimalno pet godina zatvora – za lekare ali i za primaoce organa.

 „Odavno upozoravamo da će nedostatak raspoloživih organa u razvijenim zemljama EU neminovno za sobom povući pritisak na države na periferiji EU ili izvan nje, da se priključe evrosistemima raspodele... Najava pooštravanja odgovarajućih zakona – u Nemačkoj i Holandiji, na primer – dovešće do intenziviranja saradnje. U duhu obostrane dobrobiti, bilo bi poželjno da se stvore zakonski preduslovi za legalnu saradnju na dobrobit sistema i države članice kao pojedinca na drugoj strani“, upozorio je izvor uz razumljiv zahtev da se njegovo ime ne pominje u javnosti.

----------------------------------------------------------

Bavarski parlament o transplantacijama

Nezakonito presađivanje organa juče je, po hitnom postupku, uvršteno u parlamentarnu debatu bavarskog pokrajinskog parlamenta, u Minhenu. Odluci je prethodio zahtev Zelenih – podstaknut najnovijim otkrićem „nepravilnosti“ u minhenskoj klinici „Desno od Izara“, pri određivanju najugroženijih pacijenata za transplantaciju. Kako je nezvanično u minhenskom javnom tužilaštvu predočeno, reč je o manipulacijama bolesničkom dokumentacijom u najmanje devet slučajeva, kako bi se opravdali zahvati „preko reda“ nad imućnim pacijentima iz zemlje i iz inostranstva.

Optužbu na račun ministarstava uputio je predsednik nemačke Savezne lekarske komore Frank Ulrih Montgomeri: „Vrlo sam uznemiren da Bavarska vlada od izbijanja afere, početkom leta, odvraća od daljih krivičnih istraga – uz obrazloženje da je poslovanje klinika provereno i da nisu ustanovljene dalje nepravilnosti.“

Poslanici, između ostalog, traže odgovor na pitanje – koga štiti šef naučnog resora, pokrajinski ministar Volfgang Hojbiš? Ministar, naime, nije samo ustao u zaštitu osumnjičenih aktera afere već je, interno, izdejstvovao da se odloži ad akta zahtev za pooštravanjem kazni u slučaju manipulacije organima za transplantaciju.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 29.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.