Izvor: B92, 24.Apr.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob na Filozofskom ne jenjava

Beograd -- Sporenja na Filozofskom fakultetu u Beogradu se nastavila i nakon izbora za Studentski parlament, usled pitanja politizacije i modela studentskog organizovanja.

Studenti okupljeni u grupi "Odbrani Filozofski" traže poništavanje izbora održanih 31. marta i 1. aprila, pre svega zato što su bili nelegalno raspisani, kao i zbog politizacije izbora na kojima su kandidati bili i pojedini funkcioneri Demokratske stranke i Srpske napredne stranke.

"Odbrani Filozofski", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čija je aktivistkinja i nekadašnja studentkinja prodekanka Jelena Veljić, pokušala je da spreči održavanje izbora, smatrajući da će preko njih biti narušena autonomija fakulteta.

Ova grupa tvrdi da su u kampanji za Studentski parlament aktivno učestvovali članovi Demokratske stranke i Srpske napredne stranke.

"Političke partije su od samog početka uvidele interes da preuzimaju i kontrolišu parlament", kaže Jelena Veljić i dodaje da je ove godine DS koristio nedopustiva sredstva na izborima.

"Oni su pokušali da ljudima u parlamentu predlože nameštanje rezultata izbora, pozivajući se na više rangirane funkcionere u stranci ili u Demokratskoj omladini. Kada u tome nisu uspeli, onda su pokušali da sa nelegalno sprovedenim izborima osvoje ključne pozicije u Parlamentu", kaže Veljićeva.

Predsednik aktuelnog saziva Studentskog parlamenta Filozofskog fakuleta Nemanja Dević negira optužbe da je član Demokratske stranke i tvrdi da razlog sukoba leži u nezadovoljstvu studenata koji su izgubili izbore.

"Ranije su imali jake pozicije i bili lideri studentskog organizovanja. Kada nisu dobili podršku studenata, pokušali su i dalje da ostanu na istom mestu", izjavio je Dević.

Jelena Veljić tvrdi da su politički aktivni studenti imali podršku uprave fakulteta u neregularnostima koje pokušavaju da sprovedu. Ona kaže takođe da ni Dević nije legalno izabran predsednik parlamenta, jer ni za njegov izbor, kao ni za odluku o raspisivanju izbora, nije postojao kvorum.

"U jednom trenutku oformili smo grupu Odbrani Filozofski da ih sprečimo da održe nelegalne izbore i u tome smo uspeli. Međutim, uprava je, uprkos svim neregularnostima priznala izbore", kaže Veljićeva.

Sekretar fakulteta Slobodan Ivaneža odgovara da fakultet ne želi da se meša u sukobe između studenata, ali da osuđuje nasilje koje se desilo tokom izbora.

"Uprava, samim tim što se ne bavi politikom, ne može da podrži ni da ne podrži političke aktivnosti studenata", kaže Ivaneža i dodaje da studenti donose pravila rada Studentskog parlamenta i određuju prqavila i procedure izbora.

"Sami nisu zabranili, a sada prebacuju svojim kolegama da su članovi stranaka", rekao je Ivaneža.

Tribini grupe "Odbrani Filozofski" koja se održala u četvrtak su prisustvovale i studentkinje sa Sveučilišta iz Zagreba, koje su kolegama iz Beograda prenele iskustva alternativnog načina studentskog organizovanja u vidu plenuma.

"Odbrani Filozofski želi, upravo poučena iskustvima strančarenja po fakultetima i činjenicom da su studentski parlamenti izgubili smisao, da afirmiše koncept plenuma među kolegama, i to će biti cilj naših budućih akcija. Prvi plenum je zakazan za četvrtak, 29. april", rekla je Veljićeva za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.