Sudije će tražiti pomoć Evrope

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 03:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije će tražiti pomoć Evrope

Društvo sudija Srbije će tražiti obrazloženje zbog čega neke sudije nisu ponovo izabrane i o nepravilnostima u tom procesu će obavestiti i međunarodne institucije Savet Evrope i Venecijansku komisiju i strukovna udruženja sudija, zaključeno je na jučerašnjoj vanrednoj skupštini Društva sudija na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Predsednica Dragana Boljević najavila je da će sve sudije koje nisu ponovo izabrane imati pravnu pomoć Društva i strukovnih udruženja sudija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Boljevićeva je ponovila da je ponovni izbor sudija obavljen tako da je ugrozio reformu pravosuđa, bacio sumnju i na izabrane i na neizabrane sudije, kao i da nije bilo potrebne transparentnosti jer nema obrazloženja zbog čega ih je Visoki savet pravosuđa izabrao, odnosno odbio da izabere.

Bivši sudija i predsednik Društva Zoran Ivošević je ocenio da ima sudija koji nisu izabrani a trebalo je, ali i obrnuto, zbog čega se može reći da je cela procedura imala ozbiljnih nedostataka.

Nedovoljan broj tužilaca

Boj javnih tužilaca nije dovoljan za elementarno funkcionisanje javnih tužilaštava pa je neophodno da Državno veće poveća sistematizaciju i što pre raspiše konkurs za izbor zamenika, procena je Udruženja javnih tužilaca Srbije.

Tužioci još traže da Državno veće objavi spisak svih tužiioca koji nisu izabrani i objavi vrstu podataka kojisu korišćeni prilikom odlučivanja o izboru, posebno u vezi sa dostojnošću kandidata, navodi se između ostalog u saopštenju ovog udruženja.

On nije želeo da govori o imenima, ali je ukazao da na spisku izabranih sudija ima i ljudi koji su učestvovali u izbornoj krađi 1996/97. godine, koji su bili u sukobu interesa u Republičkoj izbornoj komisiji, koji su imali mnogo nerešenih i zastarelih predmeta, pa čak i koji su mrtvi.

Ivošević je istakao da ni procedura nije ispunjena jer Visoki savet sudstva nije radio u punom sastavu, odnosno u njegovom radu nije učestvovao predstavnik pravnih fakulteta, kao ni advokata, jer nisu izabrani u parlamentu.

Bivši sudija a sada advokat Božo Prelević pružio je podršku aktivnostima Društva sudija jer, kako je rekao, „ne veruje u kastrirano pravosuđe" i jer su, kako je ocenio, motivi za takav ponovni izbor sudija bili potpuno politički.

Univerzitetski profesor Vesna Rakić-Vodinelić je ocenila da je tako sprovedenim opštim izborom vlast „na kockarski način" propustila priliku da građanima obezbedi adekvatno pravosuđe i da krivicu za to snose i Visoki savet i Ministarstvo pravde, ali i Ustavni sud Srbije koji nije s dovoljnom pažnjom ispratio taj proces.

Ona je pozvala Društvo sudija da javno kaže koje sudije su izabrane, a to ne zaslužuju, i zbog čega, i zapitala kako predsednik Srbije Boris Tadić može da zna da nije bilo političkog pritiska na proceduru ponovnog izbora sudija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.