Najnovije vesti
Vesti Društvo
Sudije će tražiti pomoć Evrope

Sudije će tražiti pomoć Evrope

Društvo sudija Srbije će tražiti obrazloženje zbog čega neke sudije nisu ponovo izabrane i o nepravilnostima u tom procesu će obavestiti i međunarodne institucije Savet Evrope i Venecijansku komisiju i strukovna udruženja sudija, zaključeno je na jučerašnjoj vanrednoj skupštini Društva sudija na Pravnom fakultetu u Beogradu.

261_0804-sudije-foto-s-djalic
261_0804-sudije-foto-s-djalic

Boljevićeva je ponovila da je ponovni izbor sudija obavljen tako da je ugrozio reformu pravosuđa, bacio sumnju i na izabrane i na neizabrane sudije, kao i da nije bilo potrebne transparentnosti jer nema obrazloženja zbog čega ih je Visoki savet pravosuđa izabrao, odnosno odbio da izabere.

Bivši sudija i predsednik Društva Zoran Ivošević je ocenio da ima sudija koji nisu izabrani a trebalo je, ali i obrnuto, zbog čega se može reći da je cela procedura imala ozbiljnih nedostataka.

On nije želeo da govori o imenima, ali je ukazao da na spisku izabranih sudija ima i ljudi koji su učestvovali u izbornoj krađi 1996/97. godine, koji su bili u sukobu interesa u Republičkoj izbornoj komisiji, koji su imali mnogo nerešenih i zastarelih predmeta, pa čak i koji su mrtvi.

Ivošević je istakao da ni procedura nije ispunjena jer Visoki savet sudstva nije radio u punom sastavu, odnosno u njegovom radu nije učestvovao predstavnik pravnih fakulteta, kao ni advokata, jer nisu izabrani u parlamentu.

Bivši sudija a sada advokat Božo Prelević pružio je podršku aktivnostima Društva sudija jer, kako je rekao, „ne veruje u kastrirano pravosuđe“ i jer su, kako je ocenio, motivi za takav ponovni izbor sudija bili potpuno politički.

Univerzitetski profesor Vesna Rakić-Vodinelić je ocenila da je tako sprovedenim opštim izborom vlast „na kockarski način“ propustila priliku da građanima obezbedi adekvatno pravosuđe i da krivicu za to snose i Visoki savet i Ministarstvo pravde, ali i Ustavni sud Srbije koji nije s dovoljnom pažnjom ispratio taj proces.

Ona je pozvala Društvo sudija da javno kaže koje sudije su izabrane, a to ne zaslužuju, i zbog čega, i zapitala kako predsednik Srbije Boris Tadić može da zna da nije bilo političkog pritiska na proceduru ponovnog izbora sudija.