Sudije: Tražićemo objašnjenje

Izvor: Glas javnosti, Beta, 27.Dec.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije: Tražićemo objašnjenje

BEOGRAD - Učesnici vanredne Skupštine Društva sudija Srbije najavili su juče da će tražiti obrazloženje zbog čega neke sudije nisu ponovo izabrane, ali da će o navodnim nepravilnostima u tom procesu obavestiti i međunarodne organizacije.

Na sednici skupštine na Pravnom fakultetu, predsednica Društva Dragana Boljević najavila je da će sve sudije koje nisu ponovo izabrane imati pravnu pomoć Društva, a da će ta organizacija, kako je navela, o nepravilnostima u izboru obavestiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i međunarodne institucije, Savet Evrope, Evropsku i Venecijansku komisiju i strana strukovna udruženja sudija.

Boljevićeva je ponovila da je ponovni izbor sudija obavljen tako da je ugrozio reformu pravosuđa, bacio sumnju i na izabrane i na neizabrane sudije, kao i da nije bilo potrebne transparentnosti jer nema obrazloženja zbog čega ih je Visoki savet pravosuđa izabrao, odnosno odbio da izabere.

Bivši sudija i predsednik Društva Zoran Ivošević je ocenio da ima sudija koji nisu izabrani, a trebalo je, ali i obrnuto, zbog čega se može reći da je cela procedura imala ozbiljnih nedostataka.

On nije želeo da govori o imenima, ali je ukazao da na spisku izabranih sudija ima i ljudi koji su učestvovali u izbornoj krađi 1996/97. godine, koji su bili u sukobu interesa u Republičkoj izbornoj komisiji, koji su imali mnogo nerešenih i zastarelih predmeta, pa čak i onih koji su mrtvi.

Ivošević je ukazao da ni procedura nije ispunjena jer Visoki savet sudstva nije radio u punom sastavu, odnosno zbog toga što u njegovom radu nije učestvovao predstavnik pravnih fakulteta, kao ni advokati, jer nisu izabrani u parlamentu.

Bivši sudija, a sada advokat Božo Prelević pružio je podršku aktivnostima Društva sudija jer „ne veruje u kastrirano pravosuđe“ i jer su, kako je ocenio, motivi za takav ponovni izbor sudija bili potpuno politički.

Univerzitetski profesor Vesna Rakić-Vodinelić je ocenila da je tako sprovedenim opštim izborom vlast „na kockarski način“ propustila priliku da građanima obezbedi adekvatno pravosuđe i da krivicu za to snose i Visoki savet i Ministarstvo pravde, ali i Ustavni sud Srbije koji nije sa dovoljnom pažnjom ispratio taj proces. Ona je pozvala Društvo sudija da javno kaže koje sudije su izabrane, a to ne zaslužuju, i zbog čega, i zapitala kako predsednik Srbije Boris Tadić može da zna da nije bilo političkog pritiska na proceduru ponovnog izbora sudija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.