Izvor: B92, 04.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencije nezaposlenim Romima

Novi Sad -- U Vojvodini je pokrenut program kojim se subvencionišu nezaposleni Romi koji žele da pokrenu svoj biznis.

Nekoliko stotina hiljada ljudi u našoj zemlji trenutno je bez posla. Među njima ima mnogo onih koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije kao što su izbeglice i samohrane majke. U tu grupu spadaju i Romi. Da bi im pomogli da reše problem, pokrajinski sekretarijat za rad i Kancelarija za inkluziju Roma pokrenuli su program subvencionisanja nezaposlenih Roma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji žele da pokrenu svoj biznis.

Andrija Stojkov bio je do pre nekoliko meseci radnik na građevini. Kada je saznao da postoji mogućnost da, uz pomoć države, otvori svoju firmu, dogovorio se sa trojicom kolega da konkurišu za sredstva i otvore građevinsku firmu.

"Sada nastaje borba, u smislu rada. Ne smeš da prekineš posao, jer nećeš imati od čega da preživiš, a mi smo toliko uporni da i sami dolazimo i radimo, valjda jedina firma u kojoj svi direktori rade", rekao je Stojkov.

Andrija je jedan od 62 nezaposlena Roma koja su dobila po 130.000 dinara bespovratne pomoći i otvorila 38, što samostalnih, što ortačkih firmi – krojačkih, građevinskih, preduzeća za reciklažu"

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović kaže da primer Stojkova i njegovih kolega najbolje govori koliko je taj program delotvoran.

"Ono što je suština, što je nama značajno, ne samo da smo pomogli da se reši problem njihove nezaposlenosti, već oni zapošljavaju danas oko 30 Roma. To je najbrži proces u realizaciji smanjenja siromaštva", kazao je Jovanović.

Obezbeđivanjem posla ne rešava se samo pitanje egzistencije, već oni koji do juče nisu bili sigurni da li će moći da školuju decu, sada - zahvaljujući svom radu - ne moraju da brinu o tome. To i njihovoj deci otvara veće šanse da nađu posao kada za to dođe vreme.

Pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin kaže da će zbog toga biti i novih konkursa.

"Dugoročni cilj je da ovi programi postanu stalni, da svake godine imamo tridesetak radnji i preduzeća čiji su vlasnici Romi, što bi značilo da bi Srbija i Vojvodina u Dekadi Roma, kojom rukovodi ove godine, postigla pun uspeh, jednu originalnu ideju realizovala i da bismo u oblasti zapošljavanja mogli da kažemo da smo nešto novo ustanovili", rekao je Vasin.

Naredni konkurs biće raspisan još ove godine, a očekivanje je da se i tada prijavi veliki broj zainteresovanih i da nakon njegovog zaključenja u Vojvodini bude bar pedesetak firmi čiji su osnivači Romi koji su, poput Andrije, donedavno bili nezaposleni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vojvođanski program za Rome: Jedina firma u kojoj svi direktori rade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2008

NOVI SAD - U Vojvodini je pokrenut program kojim se subvencionišu nezaposleni Romi koji žele da počnu svoj biznis. Program već daje rezultate...Andrija Stojkov bio je do pre nekoliko meseci radnik na građevini. Kada je saznao da postoji mogućnost da uz pomoć države otvori svoju firmu, dogovorio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.