Izvor: RTS, 02.Sep.2021, 12:18

Studenti pet zemalja regiona pokreću istraživačku mrežu

Studentska konferencija univerziteta u Srbiji ubuduće će na istraživačkim projektima sarađivati sa kolegama iz još četiri zemlje regiona. Ideja je potekla od akademaca iz Severne Makedonije, sa kojima je i potpisan ugovor o saradnji.
Regionalnu studentsku istraživačku mrežu činiće studenti pet država. Radiće na promovisanju istraživačkih studentskih radova sa profesorima koji su stručni za odgovarajuće oblasti. Za sada, odnosiće se samo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na društvene nauke.

Dona Petrova, predsednik Studentskog parlamenta univerziteta Sveti Kliment Ohridski u Bitolju, ukazuje da na ovim prostorima trenutno ne postoji takva akademska mreža.
"Isto tako, videli smo da istraživački rad studenata nije baš dobro zastupljen. Pa smo odlučili da napravimo regionalni časopis", kaže Petrova.
Margareta Smiljanić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije, navodi da je cilj da do kraja godine definišu na koji će se način organizovati to novoformirano telo, koje će činiti predstavnici studenata iz pet država.
U tu svrhu posetili su resorna ministarstva, a reakcije akademaca su pozitivne.
Ilija Petrović potpredsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu kaže da do sada nije bio uključen u projekte sličnog tipa, ali da je to odlična šansa da se pruži podrška studentima doktorskih i master studija, ali i studentima osnovnih akademskih studija kojima je to možda i prva mogućnost za uključivanje u naučno-istraživački rad.
Igor Knežević student prorektor Univerziteta u Novom Sadu ocenjuje da se sporazumom saradnja studenata iz regiona u oblasti nauke diže na jedan viši nivo. Nada se da je to početak jedne uspešne saradnje.
Makedonski studenti nastavili su put u Istočno Sarajevo, Podgoricu i Drač. Krajem oktobra sledi sastanak u Ohridu, kako bi svojoj ideji dali konačan oblik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.