Studenti: Vladi rok do četvrtka

Izvor: Press, 16.Nov.2010, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti: Vladi rok do četvrtka

Akademci sa osam fakulteta i viših škola traže da svi koji su sakupili 48 bodova budu oslobođeni školarina. Tvrde da se propisi retroaktivno primenjuju Studenti osam fakulteta i viših škola u Beogradu juče su protestovali zahtevajući da svi koji su sakupili 48 ESPB poena budu oslobođeni plaćanja školarine. Predstavnike studenata u Ministarstvu prosvete primio je zamenik ministra Slobodan Jauković, ali dogovor juče nije postignut, pa je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nastavak pregovora zakazan za četvrtak.Studenti Fakulteta političkih nauka, Više elektrotehničke škole, Više poslovne škole, Geografskog fakulteta, Akademije umetnosti, Visoke zdravstvene škole, Filološkog i Filozofskog fakulteta započeli su protestnu šetnju iz dva pravca u 11 časova, da bi se na Slaviji kolone spojile i zajedno nastavile do Ministarstva prosvete, a zatim prošetali širim centrom grada, Brankovim mostom i Gazelom, dok su njihovi predstavnici pregovarali sa predstavnicima Ministarstva prosvete.
Nova formulacija
- Zamenik ministra prosvete Slobodan Jauković rekao nam je da zahtev koji smo im uputili u sredu, 10. novembra, nije bio precizno formulisan, zbog čega ga nisu ni uzeli u razmatranje. Sada smo ga preformulisali i istakli da ne tražimo budžetski status za sve koji imaju 48 poena, već samo da budu oslobođeni plaćanja školarine. Zahtev smo odneli u Vladu i biće predat svim dekanima, a ostavljamo im rok do četvrtka da odluče ili nastavljamo proteste - rekla je predstavnica studenata Fakulteta političkih nauka Mia Popović.
Bez obzira na to kako je zahtev studenata formulisan suština je ista - studiranje o trošku države ili fakulteta, o čemu će se, kako navode u Ministarstvu prosvete, tek odlučivati.
- Svoj zahtev da svi studenti koji imaju od 48 do 60 bodova budu na budžetu, na današnjem sastanku studenti su preformulisali u zahtev da budu oslobođeni školarine. Nadležni u Ministarstvu prosvete će ga zajedno sa fakultetima razmotriti - naveli su u Ministarstvu.
Sporno rangiranje
Osnovni argument studenata je da su izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju donete u junu, na kraju akademske godine, i da ih fakulteti primenjuju retroaktivno. Kako navode, zakonom koji je važio u oktobru 2009. godine zahtevalo se samo 48 poena da bi student ostvario pravo na budžetsko školovanje. Izmenama zakona utvrđeno je da student može ostati na budžetu ako u toku školske godine ostvari najmanje 48 bodova, ali da se zatim rangira na osnovu proseka kako bi najuspešniji nastaviti školovanje o trošku države.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.