Struka i aktivizam protiv fizičkog kažnjavanja dece

Izvor: BKTV News, 14.Dec.2014, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struka i aktivizam protiv fizičkog kažnjavanja dece

Povodom javnih polemika o fizičkom kažnjavanju dece, 110 psihologa i pedagoga je stalo iza stava da decu ne treba fizički kažnjavati. Upravo oni ceo slučaj video kao “zloupotrebu njihove nauke povodom pitanja vaspitavanja i fizičkog kažnjavanja dece”.

 
“U poslednje vreme su na javnim nastupima, posebno u slučaju događaja u organizaciji Zorana Milivojevića, plasirane su netačne i u nauci neutemeljene informacije, što može da izazove dramatične posledice >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << po društvo“, piše u saopštenju Psihoanalitičkog društva Srbije i Incest trauma centra.
“Mi, dole potpisani pedagozi, psiholozi i psihoterapeuti želimo da skrenemo pažnju javnosti i medijima na to da gospodin Milivojević ne poseduje kako stručno obrazovanje, tako ni znanje, te samim tim nije nadležan da deli savete za važna pitanja koja spadaju u oblast ekspertize navedenih profesija. U mnogobrojnim javnim oglašavanjima Zoran Milivojević se poziva na određene teorije i modele vaspitavanja koji nemaju utemeljenje u našim profesijama, niti se te navodne teorije i modeli vaspitavanja podudaraju sa savremenim istraživanjima i dostignućima bilo koje od oblasti relevantnih za ovu temu. Iz ovih razloga želimo da skrenemo pažnju na neopravdanost njegovih tvrdnji, jer to nanosi štetu ugledu naših struka, ali pre svega, i što je mnogo važnije, obmanjuju javnost i roditelje
koji imaju pravo da budu ispravno i profesionalno obavešteni o važnoj temi kao što je roditeljstvo.Zbog toga što gospodin Milivojević nije ni psiholog, ni pedagog, a predstavlja se i prepoznat je kao stručnjak za teme iz oblasti psihologije i pedagogije, naša je profesionalna etička dužnost da upozorimo javnost i skrenemo pažnju medijima na opasnost pogrešnog informisanja.”
Psihoanalitičko društvo Srbije i Incest trauma centar Beograd sutra (ponedeljak 15. decembar u 18 sati) organizuju konferenciju za novinare-tribinu u Centru za kulturnu dekontaminaciju u kojoj žele da podvuku da su “struka i aktivizam protiv fizičkog kažnjavanja dece”.
Uvodnu reč daće Vesna Brzev Čurčić (Psihoanalitičko društvo Srbije) i dr Ljiljana Bogavac (Incest trauma centar Beograd).
Na tribini će govoriti Nevena Petrušić, Poverenica za ravnopravnost, Gordana Stevanović, zamenica Ombudsmana za prava deteta, Biljana Lajović, Jedinica za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete, Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za omladinu i sport.
Izvor: B92
The post Struka i aktivizam protiv fizičkog kažnjavanja dece appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.