Izvor: B92, 08.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategijom do pomoći invalidima

Beograd -- Većina osoba sa invaliditetom u Srbiji je socijalno ugrožena, a često su i žrtve društva koje ih je izopštilo.

Da bi osobe sa invaliditetom mogle normalno da žive, nephodno je da nađu posao, kao i da im se omogući redovno školovanje. Srbija bi uskoro morala da donese nacionalnu strategiju za pomoć invalidima.

Opština Stari grad u saradnji sa Narodnom kancelarijom otvorila je Kancelariju za osobe sa invaliditetom. Ovaj model bi trebao da posluži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za rešavanje problema u celoj Srbiji. Naime, država joz uvek nema plan kako da pomogne osobama sa invaliditetom.

Vera Radović iz opštine Stari grad kaže da postavljanje rampi za kolica nije trajno rešenje problema. "Da vidimo prvo gde su te osobe sa invaliditetom. Da ih dovedemo u opštinu. Da ih pitamo šta treba. Mislim da bi se i mi i osobe sa invaliditetom manje loše osećali ako bismo uspeli to da ostvarimo", objašnjava Radovićeva.

Vlasimir Pešić je autor knjige "EU i osobe sa invaliditetom". Knjiga bi trebalo da pomogne u stvaranju strategije pomoći. U Evropskoj uniji je praksa da se opštine bave zbrinjavanjem invalida. "To su sve pojedinačna rešavanja problema. Pojavila se potreba da se pripremi nešto što bi bila nacionalna strategija. I to bi trebalo da rešava probleme osoba sa invaliditetom", kaže Pešić.

Predrag Jelić, i sam osoba sa invaliditetom, predsednik je opštinske kancelarije. On kaže da će kancelarija organizovati programe gde će se invalidi obrazovati i gde će moći aktivnije da traže posao. "Problem je u pasivnosti osoba sa invaliditetom. Oni su zatvoreni u kuće i imaju svoje brige. Ali ja se nadam da ćemo sve to zajednički prevazići", objašnjava Jelić.

U Srbiji se procenjuje da ima 600.000 osoba sa invaliditetom. Kako kažu u udruženjima invalida, to je samo procena jer se ljudi često skrivaju, a u manjim sredinama porodica ih odbacuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.