Petak, 08.09.2006.

17:27

Strategijom do pomoći invalidima

Većina osoba sa invaliditetom u Srbiji je socijalno ugrožena, a često su i žrtve društva koje ih je izopštilo.

Izvor: B92

Default images

Da bi osobe sa invaliditetom mogle normalno da žive, nephodno je da nađu posao, kao i da im se omogući redovno školovanje. Srbija bi uskoro morala da donese nacionalnu strategiju za pomoć invalidima.

Opština Stari grad u saradnji sa Narodnom kancelarijom otvorila je Kancelariju za osobe sa invaliditetom. Ovaj model bi trebao da posluži za rešavanje problema u celoj Srbiji. Naime, država joz uvek nema plan kako da pomogne osobama sa invaliditetom.

Vera Radović iz opštine Stari grad kaže da postavljanje rampi za kolica nije trajno rešenje problema. "Da vidimo prvo gde su te osobe sa invaliditetom. Da ih dovedemo u opštinu. Da ih pitamo šta treba. Mislim da bi se i mi i osobe sa invaliditetom manje loše osećali ako bismo uspeli to da ostvarimo", objašnjava Radovićeva.
Kako do obiènog života...
Vlasimir Pešić je autor knjige "EU i osobe sa invaliditetom". Knjiga bi trebalo da pomogne u stvaranju strategije pomoći. U Evropskoj uniji je praksa da se opštine bave zbrinjavanjem invalida. "To su sve pojedinačna rešavanja problema. Pojavila se potreba da se pripremi nešto što bi bila nacionalna strategija. I to bi trebalo da rešava probleme osoba sa invaliditetom", kaže Pešić.

Predrag Jelić, i sam osoba sa invaliditetom, predsednik je opštinske kancelarije. On kaže da će kancelarija organizovati programe gde će se invalidi obrazovati i gde će moći aktivnije da traže posao. "Problem je u pasivnosti osoba sa invaliditetom. Oni su zatvoreni u kuće i imaju svoje brige. Ali ja se nadam da ćemo sve to zajednički prevazići", objašnjava Jelić.

U Srbiji se procenjuje da ima 600.000 osoba sa invaliditetom. Kako kažu u udruženjima invalida, to je samo procena jer se ljudi često skrivaju, a u manjim sredinama porodica ih odbacuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: