Izvor: B92, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija rehabilitacije rađanja

Beograd -- Srbija među 10 najstarijih društava u svetu, rekao Slobodan Lalović predstavljajući Nacionalnu strategiju za povećanje rađanja.

"Srbiji je potrebna stopa rađanja od 2,1 odsto, a sada imamo stopu od 1,6 odsto", rekao je Slobodan Lalović, koordinator Ministarstva zdravlja, na predstavljanju tog dokumenta na klinici "Narodni front". Prema toj strategiji, kako je naveo, majke sa troje i četvoro dece do punoletstva deteta dobijaće 40 odsto od prosečne zarade u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji, nezavisno od ličnih primanja.

Namera je da se poveća broj porodica sa troje i četvoro dece jer samo tako Srbija može krenuti u pozitivnom pravcu i zaustaviti trend opadanja stanovništva, rekao je Lalović.

Kako je naveo, Srbija sada spada u 10 najstarijih društava u svetu, gde je svaki šesti građanin stariji od 65 godina, a preti i opasnost da za nekoliko godina blizu trećine stanovništva bude starije od 65 godina.

Nacionalna strategija za rehabilitaciju rađanja predviđa angažovanje svih ministarstava, kao i formiranje Nacionalnog saveta za populacionu politiku i osnivanje posebnog fonda za dodatna sredsta, rekao je koordinator Ministarstava zdravlja.

Lalović je prilikom posete klinici "Narodni front" porodiljama podelio pakete sa najneophodnijim sredstvima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.