Strategija rehabilitacije rađanja

Srbija među 10 najstarijih društava u svetu, rekao Slobodan Lalović predstavljajući Nacionalnu strategiju za povećanje rađanja.

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2007.

15:23

Default images

"Srbiji je potrebna stopa rađanja od 2,1 odsto, a sada imamo stopu od 1,6 odsto", rekao je Slobodan Lalović, koordinator Ministarstva zdravlja, na predstavljanju tog dokumenta na klinici "Narodni front". Prema toj strategiji, kako je naveo, majke sa troje i četvoro dece do punoletstva deteta dobijaće 40 odsto od prosečne zarade u Srbiji, nezavisno od ličnih primanja.

Namera je da se poveća broj porodica sa troje i četvoro dece jer samo tako Srbija može krenuti u pozitivnom pravcu i zaustaviti trend opadanja stanovništva, rekao je Lalović.

Kako je naveo, Srbija sada spada u 10 najstarijih društava u svetu, gde je svaki šesti građanin stariji od 65 godina, a preti i opasnost da za nekoliko godina blizu trećine stanovništva bude starije od 65 godina.

Nacionalna strategija za rehabilitaciju rađanja predviđa angažovanje svih ministarstava, kao i formiranje Nacionalnog saveta za populacionu politiku i osnivanje posebnog fonda za dodatna sredsta, rekao je koordinator Ministarstava zdravlja.

Lalović je prilikom posete klinici "Narodni front" porodiljama podelio pakete sa najneophodnijim sredstvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: