Strani investitori: Visoki stepen korupcije glavni problem

Izvor: Blic, 03.Nov.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani investitori: Visoki stepen korupcije glavni problem

Savet stranih investitora predstavio je danas, Belu knjigu, devetu u nizu, koja je nastala u želji da posluži kao osnova za aktivan dijalog predstavniika stranih investitora i Vlade Srbije o načinima za unapređenje opšte poslovne klime. Glavni problem, kako je ukazano, i ovaj put je visok stepen korupcije.

Uprkos pokrenutim reformama, opšti utisak je da nije bilo značajnijeg napretka u poboljšanju poslovne klime, upozrio je Ćel Morte Jonsen, predsednik Saveta Stranih investitora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Poslovni subjekti u Srbiji još se svakodnevno suočavaju sa odsutvom transperentnosti i poštovanja zakona. Vlada, rekao je on, mora više da čini, nego što je to bio slučaj do sada.

Izvestan napredak, ipak, ostvaren je u domenima energije i prostornog planiranja, kao i u oblastima privrednog prava, tržišta kapitala i izvršenja.

Jonsen je zaključio da Savet podržava ekonomsku integraciju sa EU kako bi promovisao ekonomski rast i veću transparentnost.

"Nema sumnje da su ti ti ciljevi u interesu stanovnika Srbije jer rast vodi zapošljavanju i društveno ekonomskom razvoju”, rekao je Jonsen.

Đelić: Bez promena poreskih stopa u vreme krize

Srbija neće menjati poreske stope u vreme krize, izjavio je danas potpresednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić i najavio dalje reforme kroz usvajanje zakonske regulative u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da Vlada i strani investitori imaju zajednički cilj a to je stvaranje ekonomski jake i konkurentne privrede Srbije.

Premijer je naglasio da je Vlada svesna da postoje problemi u primeni zakona jer su njihova brojnost i vremenski okvir u kojem su doneti donekle uslovili različitu praksu i nedoslednost u njihovom tumačenju i sprovođenju.

On je podsetio da je od jula 2008. godine do novembra 2011. usvojeno više od 700 zakona, dok je od 2000. godine do početka mandata ove Vlade doneto manje od 500.

Navodeći da je ovogodišnja Bela knjiga usmerila pažnju Vlade na ozbiljan problem korupcije, on je ponovio da je borba protiv korupcije od početka bila prioritet i da nedovoljna izgrađenost institucija i nedovoljno modernizovana javna uprava daju povod za nezadovoljstvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.