Stigle otpremnine za 331 radnika čačanske Slobode

Izvor: Blic, 23.Maj.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigle otpremnine za 331 radnika čačanske "Slobode"

Gotovo svaki peti radnik, od ukupno 1.505 zaposlenih u kompaniji "Sloboda", izrazio je želju da, po uslovima socijalnog programa i uz odgovarajuću otpremninu, dobrovoljno ode iz najveće čačanske fabrike.

Za jednu od pet ponuda još u februaru se prijavio 331 radnik, a Ministarstvo odbrane je protekle sedmice uplatilo na račun kompanije 158 miliona dinara za namirenje otpremnina. Najavljeno je da će svi prijavljeni 11. juna raskinuti radni odnos i dobiti obećani novac. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Gotovo istovremeno,"Sloboda" je raspisala konkurs za prijem 70 novih radnika na određeno vreme za poslove u pogonu pirotehnike, dok je na drugim mestima preko omladinskih zadruga angažovano još oko 200 mladih ljudi.

Prosek starosti zaposlenih u "Slobodi" je oko 48 godina, uz 28 godina radnog staža

Od početka godine primljena su na određeno vreme 73 radnika sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja.

Predsednik podruznice Samostalnog sindikata "Slobode" Dragan Jekić izjavio je da se na sadašnjem konkursu traže radnici sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, pri čemu prednost imaju hemičari.

Oni će stupiti na posao čim prođu obaveznu proceduru.

Sadašnjim socijalnim programom zainteresovani radnici dobili su mogućnost da odaberu jedan od pet predloženih načina za odlazak iz preduzeća.

U prethodne dve faze socijalnog programa u "Slobodi", 2005.i 2008.godine, iz namenskog dela fabrike otišlo je 568 radnika

Prvom opcijom ponuđeno je deset prosečnih zarada onima koji imaju više od jedne decenije staža,ali su tu mogućnost prihvatila samo dvojica radnika.

Druga ponuda od po 300 evra po godini staža bila je privlačnija, pa se po tom osnovu prijavilo 57 zaposlenih.

Grupi od 75 radnika kojima je do penzije ostalo manje od dve godine sleduje trećina zarade za prvih deset, četvrtina za sve ostale godine rada i još 60 odsto zarade do odlaska u penziju.

Najveću grupu sačinjava 146 radnika kojima je preostalo pet godina do ispunjavanja prvog uslova za penzionisanje. Njima će pripasti šest plata, uz 60 odsto prosečne mesečne zarade u privredi do sticanja tog uslova.

Preostali 51 kandidat za odlazak već ispunjava jedan od uslova za penzionisanje i oni će dobiti šest plata u bruto iznosu.

Vojna fabrika je krajem prošle godine preuzela deo zaposlenih i imovine zavisnog preduzeća "Sloboda aparati" koje se bavi proizvodnjom uređaja za domaćinstvo, pošto nisu uspeli napori za pronalaženje strateškog partnera.

Deo od preostalih 157 zaposlenih je preuzet na poslove izrade municije, dok je u radnoj zajednici ostalo 45 službenika, od kojih se 18 prijavilo za socijalni program.

Rukovodstvo ističe da će novo zapošljavanje biti prilika da se posle dužeg vremena znatnije poboljša i starosna struktura zaposlenih.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stigle otpremnine za 331 radnika čačanske "Slobode"

Izvor: S media, 23.Maj.2010

Gotovo svaki peti radnik, od ukupno 1.505 zaposlenih u kompaniji "Sloboda", izrazio je želju da, po uslovima socijalnog programa i uz odgovarajuću otpremninu, dobrovoljno ode iz najveće čačanske fabrike. ..Za jednu od pet ponuda još u februaru se prijavio 331 radnik, a Ministarstvo odbrane je...

Nastavak na S media...

Otpremnine za radnike Slobode

Izvor: B92, 24.Maj.2010, 11:05

Čačak -- Gotovo svaki peti radnik u kompaniji "Sloboda", prihvatio je socijalni program i otpremninu, za dobrovoljni odlazak iz najveće čačanske fabrike...Za jednu od pet ponuda još u februaru se prijavio 331 radnik, a Ministarstvo odbrane je protekle sedmice uplatilo na račun kompanije 158 miliona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.