Izvor: RTS, 20.Okt.2020, 06:00

Steva bez foto-aparata ni u prodavnicu ne ide – u 84. godini svuda stiže i sve beleži

Iz teksta ne možeš da napraviš fotografiju, ali po fotografiji možeš da napraviš tekst. To je zabeleženi trenutak koji ostaje, kaže Stevan Stojanović šabački foto-reporter koji je deo svog pedesetogodišnjeg rada poklonio biblioteci.
Od rodnog Gornjeg Drenovca, preko vojne službe u Egiptu, izviđačkih dana, slavlja, rođenja, porodičnih skupova, stalo je u foto-biografiju. Naslednicima za nezaborav odštampao je kaže lični pečat, a gradski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pečat za više od pola veka rada Stevana Stojanovića ostao je na preko 15.000 fotografija.

"Fotografija je život. Ja bez fotografije skoro da ne mogu u toku dana nešto da uradim, obavezno nosim aparat i stalno gledam šta se događa i to što se događa ima li nekakvu vrednost za neka buduća vremena", ističe Stevan Stojanović
Za buduća vremena, u tri dela, Šabac na 850 fotografija. Od postavljanja ploče za gradnju mosta na Savi 1973. i presecanja vrpce tri godine kasnije, preko rušenja vodotornja, vašara, Čivijade, institucija, sportskih i kulturnih dogadaja, ljudi koji su obeležili gradsku istoriju. Deleći život Šapca kroz fotografiju, podelio je svoj rad biblioteci, da se sačuva.
"Nekako sve proizlazi iz ovoga da sam dokumentarista, volim kad nešto iz istorije čujem, vidim i pogledam da isto tako samo u današnje vreme napravim za buduća pokolenja, prosto uživam u tome što to volim da zabeležim i što će neko nekada da vidi", dodaje Stojanović.
Bez foto-aparata, Šapčanima dobro znani čika Steva ne ide ni u prodavnicu. I dalje je dopisnik gradskog nedeljnika i vojne štampe. I u 84. godini stiže svuda i sve da zabeleži, a uz fotografiju i obavezna poruka – nikad nećeš biti mlađi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

STEVAN (84) BELEŽI SVAKI TRENUTAK KAMEROM: Bez fotoaparata ni u prodavnicu ne ide, a za sve ima jednu bitnu poruku

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2020

- Iz teksta ne možeš da napraviš fotografiju, ali po fotografiji možeš da napraviš tekst. To je zabeleženi trenutak koji ostaje - kaže Stevan Stojanović šabački fotoreporter koji je deo svog pedesetogodišnjeg rada poklonio biblioteci...Od rodnog Gornjeg Drenovca, preko vojne službe u Egiptu,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.