Štenjenje u vašem domu

Izvor: TvojPortal.com, 03.Jun.2011, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štenjenje u vašem domu

03.06.2011.  Tvoj portal
Posle dva meseca iščekivanja došlo je vreme da se vaša kuja ošteni. Kako se ponašati u toj situaciji, kako joj možete olakšati, šta raditi sa štencima, kada tražiti stručnu pomoć?

Trudnoća kod pasa traje 62 ± 5 dana. To znači da je normalno ako štenci dođu na svet od 57-og do 67-og dana graviditeta. Imate dovoljno vremena da se dobro pripremite, edukujete i spremni dočekate dan D.
Pripreme
Uvek je dobro znati koliko mladunčadi će doći na svet. To se lako saznaje ukoliko se posle 47-og dana uradi rendgenski snimak stomaka, kada će vam iskusni veterinar reći tačan broj štenadi. Ta informacija vam mnogo znači, jer ćete tako znati kada je porođaj završen i nećete brinuti da li je neko štene eventualno ostalo.
Neophodno je da obezbedite mirno mesto u kući ili stanu gde će se porođaj odviti. Ustanu to može biti terasa ili deo sobe, a u kući – boks ili drugi deo koji ste namenili za taj čin. Bitno je da taj prostor bude čist i izolovan. Možete joj staviti veću plastičnu posudu, tzv. kotilicu, gde će se kuja prijatnije osećati, a štenci se neće migoljiti po celoj sobi. Takve posude se mogu naći u prodaji, a možete i sami improvizovati od nečega iz vašeg doma.
Pored kotilice spremite nekoliko starih, ali čistih peškira, koji će vam trebati za brisanje štenaca.

Na dan porođaja vaša ljubimica postaje uznemirena. Počinje intenzivno da se šeta po prostoriji i  zagleda se prema stomaku i zadnjem delu tela. Obično odbije jutarnji obrok, ali često prilazi posudi za vodu i pije je po malo. Navlači svoje igračke u kotilicu i slaže ih kao da su bebe.
I počelo je…
Bez panike, molim. U najvećem broju slučajeva priroda sve odradi sama. Kao i kod žena, porođaj počinje naponima i pucanjem vodenjaka. Posle 15 minuta do 4 sata očekujte prvo štene. Potpuno je svejedno da li će štene izaći glavom ili zadnjim nogama. Oba položaja su normalna. U trenutku kada je štene na samom izlazu iz vagine, a kuji fali poslednji napon, možete joj pomoći hvatanjem i blagim povlačenjem šteneta. Po izlasku, kuja sama poliže štene i pojede posteljicu. To radi zato što u posteljici ima hormona koji podstiču dalje kontrakcije materice i nastavak porođaja. U zimskom periodu štence što pre posušite peškirom i postavite ih pored majke. Isti postupak se ponavlja sa svakim narednim štenetom.
Broj štenadi varira od jedan do dvanaest. Obično kujice manjih rasa (pudle, bišoni, jazavičari..) rađaju od dva do šest štenadi, dok psi većih rasa (dobermani, rotvajleri, bernardinci..) na svet donose od osam do dvanaest mladunaca.

 

Razlozi za pozivanje veterinara
U određenim slučajevima vašem psu će biti nepohodna stručna pomoć kako bi se porođaj uspešno priveo kraju. Ukoliko prepoznate neku od sledećih situacija, nemojte čekati, već odmah pozovite veterinara.
1.    Kuja se nije oštenila ni posle 67-og dana od parenja. Veterinar će proceniti njeno opšte stanje i uraditi carski rez
2.    Ukoliko je razmak između dva šteneta veći od dva sata. Pomoć se sastoji u medikamentoznom podsticanju daljeg toka prirodnog porođaja ili će se opet raditi carski rez .
3.    Kada pukne vodenjak a kuja nema napone, niti se štene pojavljuje. Verovatan ishod tog porođaja će verovatno biti isto carski rez, tj. operativno vađenje štenaca.

Sve u svemu, nemojte se plašiti, pomozite joj koliko znate i smete i nemojte se libiti da potražite pomoć u bilo koje doba dana. Samo uz takav pristup možete očekivati lep ishod i korpu punu veselih i nemirnih štenaca.
Branislav Stojanov, dr vet med

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.