Stefanović sa ženskim NVO o  suzbijanju nasilja u porodici

Izvor: RTS, 14.Jul.2017, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović sa ženskim NVO o suzbijanju nasilja u porodici

Borba protiv nasilja u porodici mora da se odvija u saradnji svih nadležnih insistucija uz poštravanje kaznene politike, zaključak je sastanka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa predstavnicima ženskih nevladinih organizacija povodom učestalog nasilja nad ženama.
Kako su saopštili organizatori sastanka - ženska platforma za razvoj Srbije i "UN Women", Stefanović je poručio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pooštravanje sankcija jedno od rešenja, kao i zajednička saradnja institucija i ženskih organizacija.

On je napomenuo da problem nasilja u porodici godinama postoji u Srbiji i naglasio da je samo ove godine ubijeno 19 žena.
Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama, složila se sa ministrom da je koordinacija i saradnja svih institucija, posebno Tužilaštva, policije i centara za socijalni rad ključna.
"Samo zajedno možemo da se borimo i rešimo ovaj problem", kaže Stepanov koja je pozvala i na što hitnije donošenje novog Zakona o socijalnoj zaštiti.
Šefica Kancelarije "UN Women" u Srbiji Milana Rikanović upozorila je da dva ubistva žena u prethodnih nedelju dana pokazuju da dobri zakoni nisu dovoljni, da podizanje svesti mora da se intenzivira i da mi svi zajedno moramo da unapredimo borbu protiv nasilja nad ženama.
"Nema brzih i nema lakih rešenja ali bi svi trebalo da razmislimo u svoje lično ime i ispred svojih institucija na koji način možemo da rešimo ovaj problem", naglasila je Rikanovićeva.

Savetnica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković je podsetila da Srbija i dalje nema nacionalni SOS telefon koji bi radio 24 sata sedam dana u nedelji.
Uz podršku UN Women, Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost juče je obezbedilo 60 "sistema panik taster" koji bi trebalo da budu postavljeni u centre za socijalni rad radi suzbijanja nasilja.

Kancelarija "UN Women" takođe je najavila uvođenje "Femicid rivjua" koji će biti sastavni deo procedure da se utvrdi uloga i odgovornost nadležnih nakon svakog slučaja femicida.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Pooštriti kazne za nasilje u porodici

Izvor: N1 televizija, 14.Jul.2017

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da u Srbiji problem nasilja u porodici godinama postoji i da je jedno od rešenja da se pooštre kazne...Stefanović je na skupu koji su organizovali Ženska platforma za razvoj Srbije i UN Women povodom učestalog nasilja nad ženama, rekao...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.