Stefanović: Međunarodnom saradnjom protiv terorizma

Izvor: RTS, 28.Mar.2018, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Međunarodnom saradnjom protiv terorizma

Srbija ima stalnu i intenzivnu saradnju sa drugim zemljama – klasičnu kroz Interpol, Evropol i SELEC – i bilateralnu sa velikim brojem država, i nastaviće posvećeno da radi na sprečavanju svih potencijalnih terorističkih delovanja, poručio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Ministar je na predavanju u Vojnoj akademiji istakao da je za efikasan odgovor na pretnje od terorizma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neophodna dobra koordinacija državnih organa, njihovo snaženje i povezanost, kao i čvrsta međunarodna saradnja, jer bez razmene informacija bezbednosnih službi nije moguć efikasan odgovor na pretnje od terorizma.

Poseban akcenat je i na regionalnoj saradnji, jer razmena informacija i pravovremeno reagovanje mogu da spasu živote, podvukao je Stefanović, a saopštio MUP.
Kao primer je naveo dobru saradnju i razmenu informacija između graničnih policija tokom migrantske krize.
"Upravo su dobra saradnja graničnih policija i razmena informacija o osobama koja mogu biti nosioci rizika dovele do toga da od 2015. godine do danas na teritoriji Srbije nema značajnijih krivičnih dela počinjenih od strane migranata ili nad njima", rekao je Stefanović, a saopštio MUP.
Takođe, rekao je da je od 2015. godine kroz Srbiju prošlo 1,5 miliona ljudi, a zahvaljujući naporu i radu bezbednosnih službi, građani nisu osetili bilo kakvu vrstu nesigurnosti.
Stefanović je dodao i da se novac za finansiranje terorizma neretko obezbeđuje kroz kriminalno delovanje, uglavnom kroz narko-trafiking.
Služba za borbu protiv terorizma i ekstremizma i druge službe bezbednosti prate sve događaje i pojave koji mogu biti povezani sa radikalizacijom i ekstremizmom, rekao je ministar.
"Trudimo se da u korenu sasečemo i preventivnim delovanjem sprečimo nastajanje terorističkih ćelija koje bi eventualno mogle da izazovu bio kakvu vrstu ugrožavanja bezbednosti naših građana", rekao je Stefanović u predavanju "Suprotstavljanje ekstremizmu i terorizmu kao važan segment politike nacionalne bezbednosti Srbije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Međunarodnom saradnjom protiv terorizma

Izvor: Blic, 28.Mar.2018

Srbija ima stalnu i intenzivnu saradnju sa drugim zemljama, klasičnu kroz Interpol, Europol i SELEC, i bilateralnu sa velikim brojem država, i nastaviće posvećeno da radi na sprečavanju svih potencijalnih terorističkih delovanja, poručio je danas ministar unutrašnih poslova Nebojša Stefanović.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.