Stari trpe nasilje, ali se teško odlučuju da ga prijave

Izvor: RTS, 01.Okt.2019, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari trpe nasilje, ali se teško odlučuju da ga prijave

U Srbiji više od 450.000 porodica ima stariju osobu kao člana porodice, a više od polovine tog broja su starija samačka domaćinstva. Stari se često suočavaju sa problemima kao što su usamljenost i zaboravljenost baš od članova porodice. Zabrinjava podatak da je čak 19,8 odsto najstarijih građana doživelo neki vid zlostavljanja.
Na Međunarodni dan starih nadležni poručuju da je starijim osobama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potrebna podrška i razumevanje kako bi očuvali dostojanstvo i ostvarili svoja prava. 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naglašava da se najstariji građani najređe obraćaju institucijama.
"To je generacija koja je naučila da teret života i sve izazove podnosi skromno, a kada se odluče da se žale, to je uglavnom nejednak tretman", kaže Brankica Janković.
Navodi da je neravnopravnost starih istaknuta u zdravstvenoj zaštiti i da stari, zbog svojih godina, često ne dobiju kućno lečenje. 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti ističe da se pali "crveni alarm" kada je reč o nasilju nad starima, zbog toga što ga oni ne prijavljuju kao najdrastičniji oblik kršenja ljudskih prava.
"Tome treba da posvetimo posebnu pažnju i da profesionalce naučimo da prepoznaju to nasilje iako se oni neće tako lako odlučiti da ga prijave, kao i da ih obučimo, a svi mi da prijavljujemo kada primetimo jasne znake", rekla je Brankica Janković
Na današnjem početku jesenjeg zasedanja Narodne skupštine biće predstavljen izveštaj o radu poverenice za zaštitu ravnopravnosti u kojem se preporučuje da se pažnja lokalnih samouprava usmeri na servise socijalne zaštite. 
"Lokalne samouprave imaju obavezu da obezbede usluge socijalne zaštite u svojim lokalnim sredinama. Sa centralnog nivoa treba pomoći onim lokalnim samoupravama koje nisu u mogućnosti da same osnuju i pružaju te servisne podrške", izjavila je Brankica Janković i dodala da nedostatak finansijskih sredstava sigurno ne treba da bude razlog da naše najstarije sugrađane ostavimo bez neophodne pomoći i podrške.
U Domu Narodne skupštine će u 14 časova biti otvorena izložba fotografija i likovnih radova učenika osnovnih škola iz cele Srbije. Izložba je posvećena solidarnosti mladih i starih, a pored likovnih radova i fotografija biće nagrađeni i najbolji literarni radovi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.