Šta učiniti ako vam hakuju profil na Instagramu

Izvor: NovaEnergija.net, 09.Maj.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta učiniti ako vam hakuju profil na Instagramu

Svakome se može dogoditi da mu hakuju korisnički profil na Instagramu. Evo nekoliko korisnih saveta ukoliko do toga dođe.
Pokuša li neko da promeniti e-mail adresu i lozinku vezanu za vaš korisnički nalog, Instagram će vas o tome obavestiti. Ali, šta ako je netko uspeo da upadne u vašu e-poštu i koristi je bez vašeg znanja?
U tom slučaju proverite prethodne aktivnosti vezane za vaš nalog. Pogledajte stories, objave, komentare i poruke. Nađete li bilo šta sumnjivo ili šta >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << ne prepoznajete, verovatno imate bezbednosni problem, prenosi tportal.
Možete takođe upotrebiti i kategoriju Account Data, u kojoj ćete naći podatke o tome kad ste se logovali, kad ste nešto promenili u ličnim podacima i tome slično. Opet, nađete li nešto što nije vaše, imate posla s uljezom.
Ako se još možete ulogovati u svoj Instagram, otvorite ga u web pretraživaču, otvorite svoj profil pa kliknite na Settings i zatim Privacy and Security. Odaberite View Account Data.
Prvi korak: Promenite lozinku na Instagramu
Ukoliko je samo vaša lozinka bila promenjena, povratićete kontrolu nad korisničkim nalogom ako ponovno postavite lozinku. Na smartfonu s Androidom ili iPhone otvorite ekran za logovanje i kliknite na Forgot Password. Pratite upute i unesite svoju e-mail adresu.
Primićete e-poštu s uputima za ponovno postavljanje lozinke. Kliknite na poveznicu i unesite novu lozinku. Neka bude jedinstvena i teška za pogoditi.
Drugi korak: Onemogućite pristup sumnjivim aplikacijama
Ponekad zlonamerne aplikacije mogu dovesti do problema s logovanjem. Nakon što se na webu ulogujete u svoj korisnički nalog otvorite Profile, kliknite sličicu zupčanika i odaberite Authorized Apps. Pojaviće se popis aplikacija koje imaju pristup vašem Instagramu. Uklonite one koje ne koristite ili koje niste dodali.
Treći korak: Vratite kontrolu nad hakovanim nalogom
Ako je haker uspeo da promeni adresu e-pošte, broj telefona i druge elemente po kojima vas je moguće prepoznati kao vlasnika povraćaj kontrole će biti puno teži i tražiće puno strpljenja. Postupak bi mogao potrajati nedeljama.
Moraćete da delujete brzo čim ste primili obaveštenje od Instagrama kako su vaši pristupni podaci promenjeni, a vi to niste učinili. U toj ćete poruci dobiti i opciju Revert this change (or reset your password), za slučaj da je promena zaista bila obavljena mimo vašeg znanja i odobrenja.
Kliknite na tu poveznicu kako biste poslali svoj zahtev. U Instagramu će ga primiti, pogledati o čemu se radi i javiti vam se koristeći automatizovani postupak provere identiteta.
Izvor: N1
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.