Šta sve podrazumeva borba za čistiji vazduh, evro 3 na udaru

Izvor: RTS, 07.Feb.2020, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve podrazumeva borba za čistiji vazduh, "evro 3" na udaru

Od sledeće godine automobili će morati da prođu strožu kontrolu emisije izduvnih gasova. Država najavljuje zabranu uvoza polovnih vozila sa "evro 3" motorom, subvencije kupovine električnih i hibridnih automobila i pojačan rad ekološke inspekcije. U borbi protiv zagađenja očekuje se i pomoć civilnog sektora.
Procenjuje se da ima oko milion individualnih ložišta u Srbiji, samo u Beogradu 300.000. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Od dva miliona 250 hiljada vozila, gotovo trećina ima motore starije od "evro 3" standarda.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine kaže da država hoće da primeni meru koja se odnosi na zabranu uvoza "evro 3".
"Mislim da je to moguće da se desi od 1. januara naredne godine. Da je vrlo bitno da sve individualne kotlarnice u najkraćem roku budu priključene na centralno grejanje", istakao je Trivan.
Jedna od najjeftinijih a najefektnijih mera je pošumljavanje, a u to mogu da se uključe svi koji to žele. U Vojvodini je, na primer, svega šest odsto zemljišta pod šumom.
"Gde je drveće pored puteva, šta se dešava sa onim zemljištem. Napustili smo pruge, šta se dešava sa onim zemljištem pored pruga, zašto ne podižemo tamo poljozaštitne pojaseve. Zašto jedan lovac nema obaveze koje je imao pre 20 godina, da sadi drveće", pita Aleksa Jeftić iz Pokreta gorana Vojvodine.
"Planinarski savez Srbije i planinarski klubovi - mi smo savez 170 klubova, radili smo brojne projekte na ozelenjavanju, na Tari, na Rajcu,  okolini Beograda, na Fruškoj gori, radili smo brojne projekte na uređenjima planinarskih staza", kaže Iso Planić iz Planinarskog saveza Srbije.
Apel lokalnim samoupravama je da nabavljaju autobuse sa čistijim gorivom i da omoguće da što više ljudi koristi javni prevoz. Biće povećan broj mernih stanica za kvalitet vazduha, a ministarstvo će zaposliti još 30 inspektora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.