Šta smo sve videli na „Slobodi 2017“: Pored Orlova aktuelan i projekat modernizacije helikoptera Gazela

Izvor: TangoSix.rs, 27.Okt.2017, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta smo sve videli na „Slobodi 2017“: Pored Orlova aktuelan i projekat modernizacije helikoptera Gazela

Jedan od perspektivnijih vazduhoplova koji se nalazi u sastavu RV i PVO Vojske Srbije jeste francuski laki višenamenski helikopter Gazela koji se do 1992. godine po licenci proizvodio u bivšoj Jugoslaviji. Danas je to najbrojnija letelica u Vojsci Srbije ne samo kada pričamo o broju helikoptera koji se nalazi u inventaru već i po tome koliko je Gazela zaista i operativno.
U dve mešovite (119. mhe i 890. mhe) i jednoj protivoklopnoj helikopterskoj eskadrili (714. >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << pohe) trenutno se može računati na oko 15 do 18 primeraka u varijantama HO-45 (HO-helikopter opšti), Hi-42 HERA (Hi – helikopter izviđački), HN-42M GAMA (HN – helikopter naoružani) i HN-45M GAMA (HN – helikopter naoružani). Procenjuje se da se u RV i PVO još uvek nalazi oko 40 Gazela ali se ne zna koliko će ih u narednom periodu biti dovedeno u operativno stanje.
GAMA HN-42M 12803 na aeromitingu Batajnica-2012. Ova letelica poslužila je kao demonstrator modernizacije / Foto: Živojin Banković, Tango Six Zbog nedostatka dovoljnog broja helikoptera opšte namene sa nekoliko lakih borbenih helikoptera HN-42M i HN-45M je skinuto naoružanje te su tako oni postali HO-42 i HO-45. Iz Vazduhoplovnog zavoda ’’Moma Stanojlović’’ obično je u protekloj deceniji sa remonta godišnje izlazio po jedan helikopter ali i pored sposobnosti remonta i održavanja Gazela sa ovim tipom vazduhoplova postoje veliki logistički problemi.
Ti problemi trebalo bi da budu rešeni ukoliko se ostvari obaveza kompanije Airbus da od našeg Vazduhopovnog zavoda napravi regionalni servisni centar za Gazele a što je deo plana i potpisanog ugovora za nabavku višenamenskih helikoptera H145M. U okviru tog aranžmana moguće je i da će određeni broj Gazela koje budu ostale u naoružanju dobiti deo elektronske opreme sa H145M ukoliko to bude bilo izvodljivo i zatraženo.
Gazela se u Vojsci Srbije koristi za obuku i trenažu, laki transport, za vezu, i kao laki borbeni helikopter namenjen pre svega za protivoklopnu borbu. Kako bi ostala u naoružanju još 10 do 15 godina (vek upotrebe je produžen jer se održavanje obavlja prema stanju) potrebno je izvršiti njenu modernizaciju koja bi se za početak pre svega ogledala u osavremenjavanju kokpita i integraciji novih sistema za navigaciju i komunikaciju kao i prilagođavanju kabine za upotrebu naočara za noćno letenje (NVG). Naoružanim varijantama odavno je, pored nove elektronske opreme, potrebno i novo savremenije naoružanje.
Novi optoelektronski sistem na modernizovanom helikopteru GAMA / Foto: Živojin Banković, Tango Six I dok čekamo početak realizacije posla sa Erbasom, naša namenska industrija radi na projektu domaće modernizacije Gazele, pre svega naoružane varijante GAMA. Još na paradi u Novom Sadu pre godinu dana imali smo prilike da vidimo, moglo bi se reći, tehnološkog demonstratora ove modernizacije. Na helikopteru verzije HN-42M evidencijskog broja 12803 koji već duže vreme nije u operativnoj upotrebi, integrisana je nova elektronska oprema i novo naoružanje koje se još uvek nalazi u razvoju.
Helikopter je opremljen velikim pokazivačem na kome se prikazuje slika sa optoelektronskog sistema / Foto: Živojin Banković, Tango Six Isti taj helikopter videli smo i u petak 20. oktobra na događaju ’’Sloboda-2017’’. Čini se da se od parade u Novom Sadu na ovom demonstratoru ništa nije promenilo što se tiče osnovnog izgleda. Tu je ista optoelektronska oprema, isti višenamenski širokougaoni pokazivač u kabini kao i protivoklopne rakete. Umesto žirostabilisanog nišana APX-334 postavljena je kugla sa optoelektronskom opremom za koju još uvek nemamo detalja ali su obično ovakvi sistemi za osmatranje i nišanjenje opremljeni laserskim daljinomerima i obeleživačima, dnevnim, noćnim i termalnim kamerama.
Na levoj strani fotografije nalazi se protivoklopna raketa Pauk, na desnoj raketa 2T5 koja ima istu namenu /  Foto: Živojin Banković, Tango Six Jedna od novih raketa je protivoklopna raketa ’’Pauk’’ koja je vođena optičkim kablom (postoji opcija radio linkom) i ima infracrvenu glavu za samonavođenje (IIR). Predstavlja dalji razvoj sistema LORANA, ima i elemenata sa sistema ALAS a zajednički je razvijaju EDePro i VTI. Paukom se mogu gađati ciljevi izvan vidnog polja što može smanjiti izloženost helikoptera neprijateljskoj PVO.
Dužina rakete je 1,8 m, prečnik tela 140 mm, razmah krila 840 mm, masa rakete u pletanju 40 kg, tandem bojeva glava ima probojnost 1000 mm oklopa, krstareća brzina je 200 m/s, a domet je više od 8 km. Planiran je i razvoj kontejnera u koji bi se smestila raketa.
Druga raketa je 2T5 nastala na bazi dobro poznate Maljutke ali se može reći da je to skoro sasvim nova raketa. Navođenje 2T5 je radio-komandno, ima brzinu od 200 m/s, domet je preko 5 km a probojnost 750 mm oklopa.

The post Šta smo sve videli na „Slobodi 2017“: Pored Orlova aktuelan i projekat modernizacije helikoptera Gazela appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.