Šta će biti sa vašim FB nalogom KAD UMRETE?. SPOMEN NALOG - nova opcija, za koju treba da uradite samo JEDNU stvar, ali ZA ŽIVOTA

Izvor: BKTV News, 14.Feb.2018, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti sa vašim FB nalogom KAD UMRETE?. SPOMEN NALOG - nova opcija, za koju treba da uradite samo JEDNU stvar, ali ZA ŽIVOTA

Ako ne mislite Vi, ima ko misli.. I zašto nas to ne čudi?!

Niko od nas verovatno ne razmišlja unapred o svojoj smrti, pogotovo ne o tome šta ćemo i kome ostaviti u nasledstvo. I kad dođe taj trenutak, verovatno ćemo razmišljati kome da ostavimo kuću, stan, plac, automobil, ogrlicu nasleđenu od pokojne  babe...

Ali teško da je iko pomislio šta će biti sa njegovim FB nalogom kad umre, da li bi i njega nekome trebalo da ostavimo u nasleđe.

Ako do >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sada niste mislili o tome, a sigurno niste, Fejsbook jeste.

Tako je jedna od najnovijih mogućnosti ove najveće mreže  upravo uspostavljanje SPOMEN NALOGA, odnosno naloga preminule osobe, kojom upravlja ovlašćena kontakt osoba, koju birate za života.

Facebook naime nudi mogućnost da odlučite da li će posle vaše smrti, vaš FB nalog biti obrisan sa mreže ili će biti pretvoren u Spomen nalog.

Brisanje naloga preminule osobe od kompanije Facebook mogu da traže samo članovi porodice.

Ukoliko se odlučite da vaš nalog postane Spomen nalog, a to morate odlučiti dok ste živi, za to vam je potrebna samo jednu stvar - da izaberete ovlašćenu kontak osoba, koja će, posle vaše smrti upravljati vašim Spomen nalogom.

"Spomen nalozi su mesto gde prijatelji i rodbina mogu da se okupljaju i dele uspomene kad osoba umre. Spomen nalozi imaju sledeće ključne funkcije: Reč: "U sećanje na" biće prikazana pored imena osobe na njenom profilu. U zavisnosti od postavki privatnosti naloga, prijatelji mogu da dele uspomene na spomen vremenskoj liniji. Sadržaj koji je osoba podelila (npr. fotografije, objave) ostaje na Facebook-u i biće vidljiv publici sa kojom je podeljen. Spomen profili se ne pojavljuju u javnim prostorima kao što su preporuke „Osobe koje poznajete“, oglasi ili podsetnici na rođendane", samo su neka od stavki koje je FB odredio za Spomen naloge.

FB nalog se pretvara u Spomen nalog na zahtev člana porodice ili prijatelja preminule osobe.

Na taj način, kako objašnjava Facebook, nalog ostaje bezbedan i sprečava da se neko prijavi na njega. Jedina osoba koja može da upravlja Spomen nalogom je posmrtni kontakt koga bira vlasnik naloga. Naravno, za života.

"Posmrtni kontakt je osoba koju odaberete da vodi računa o vašem nalogu kada on postane Spomen nalog. Ovlašćena kontakt osoba će moći da preduzima određene radnje, kao što su kačenje objava na vrh vaše vremenske linije, odgovara na nove zahteve za prijateljstvo, ažurira slike na profilu, ali neće moći da objavljuje u vaše ime kao ni da vidi vaše poruke", objašnjava Facebook.

Spomen nalog postavljen je na profilu Aleksandre Vasić, trudnice iz Smedereva koju je prošle nedelje ubio njen nevenčani suprug Dalibor Simijonović. Dalibor je, besan što ga je supruga ostavila, došao u njenu porodičnu kuću, ubio Aleksandru i njenu majku Milenu, a zatim zapalio požar u kome je i on izgoreo.

Porodica i familija pokojne Aleksandre su od njenog naloga napravili Spomen nalog, a ispod njena fotografije sa pokojnom majkom, brojni prijatelji su objavili poruke: "Počivajte u miru i neka im je laka zemlja"

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.