Srpske rudare više strah da uđu u autobus nego u jamu, evo i zašto

Izvor: Blic, 17.Jul.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske rudare više strah da uđu u autobus nego u jamu, evo i zašto

Nije nas stah da svaki dan ulazimo u jamu, ali se plašimo ulaska u autobus koji nas vozi do posla jer je u katastrofalsnom stanju, kaže predsednik Sindikata ASNS u Aleksinačkim Rudnicima Nebojša Stanojević.

Oni ističe da je jedan od autobusa, kojim rudari Rudarsko-građevinskog preduzeća „Aleksinac“ - kako je zvaničan naziv Aleksinačkih rudnika - svakodnevno putuju do 40 kilometara udaljenog rudnika u Čitluku kod Sokobanje, star 27 godina i do te mere izraubovan da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svaka vožnja predstavlja strepnju za bezbednost.

- Autobus je do te mere korodirao da je jednom rudaru pre nekoliko meseci propala noga kroz patos vozila. Kada pada kiša, voda ulazi u autobus ili prska sa vlažnog kolovoza kroz rupe na blatobranima ili podu. Malo je što rudari rizikuju svakog dana ulaskom u jamu, ali zar moraju da rizikuju i na putu do posla. Treba li da se desi neka tragedija pa da se posle svi pitaju zašto se to desilo ili da se problem reši pre toga - pita se Stanojević.

Na kilometar satu autobusa stoji da je prešao oko 325.000 kilometara. Ali, iako i to nije malo, rudari pričaju da je stvarna kilometraža daleko veća i da je premašila million kilometara jer je brojčanik već obrnuo jedan puni krug! Stanojević kaže da ovim autobusom tridesetak rudara ide na posao u tri smene i da su pređeni kilometri i korozija učinili svoje tako da je autobus zreo za staro gvožđe.

Od matične firme JP PEU „Resavica“, u sklopu koje posluje RGP „Aleksinac“, tražili su da im obezbedi bezbedniji autobus novijeg godišta, ali nema odgovora…

Direktor RGP „Aleksinac“ Bogoljub Furtula navodi da je pomenuti autobus u lošem stanju, ali da se nada da će problem biti rešen uskoro.

- Već tri godine stavljamo u plan nabavke i novi autobus za rudare. Stavili smo ga u plan i ove godine i nadamo se da će biti obezbeđen novac za njegovu nabavku. Rudari treba da znaju da moraju da se ispoštuju sve procedure u preduzeću. Mi smo deo JP PEU „Resavica“ koje ima centralizovane nabavke i sami ne možemo ništa. Mi samo trebujemo, a centrala nabavlja. Autobus je u ovogodišnjem planu i siguran sam da će se problem rešiti uskoro - kaže Furtula.

Autobus garažiran

Stanojević kaže da je autobus garažiran, nedugo nako što su se novinari “Blica” zainteresovali za problem. “Autobus je trenutno u garaži. Ali bojimo se da nije to samo privremeno, dok ne prođe medijska pažnja i da opet posle sve bude po starom. Dodaje on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.