Srećniji život u romskom naselju Jablanica

Izvor: RTS, 25.Dec.2018, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećniji život u romskom naselju "Jablanica"

U romskom naselju "Jablanica" u Lebanu rekonstruisano je osam prizemnih stambenih zgrada u kojima živi 38 porodica. Rekonstrukcija je koštala 150 hiljada evra.
U jednoj sobi Sunčica i Zoran podigli su i odškolovali tri sina. Žive od socijalne pomoći i sezonskih poslova. Uz nov krov nad glavom i fasadu konačno imaju i svoje kupatilo.

"Lepo su sve uradili, puno nam znači. Imamo kupatilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << toplije je", kaže Sunčica Stamnković.
Posle svake kiše voda se slivala sa plafona. Od vlage i memle kaže Branka nije moglo da se diše.
Sada je u domu šestočlane porodice Antić potpuno drugačija slika.
"Stvarno je bilo hladno ali sad imamo izolaciju, mi to nikada ne bismo mogli da uradimo", kaže Branka Antić.
U lebanskom naselju "Jablanica" živi 320 Roma. Priključeni su na gradski vodovod, imaju kanalzaciju, ulice su asfaltirane, a nedavno su deca dobila i svoj prostor za igru. 
"Non-stop se igramo. Igramo fudbal, poneki put i očistimo da bi smo imali dobre uslove", kaže Luka Pešić.
Poboljšanje standarda života u romskim naseljima je zajednički projekat Evropske unije, Ministarstva građevinarstva, nemačke organizacije "Help" i lokalnih samouprava.
Obezbeđeno je 9,2 miliona evra za rešavanje stambenih i infrastrukturnih problema romske zajednice u 13 opština u Srbiji. 
"Posle 1976. godine, posle velike poplave u Lebanu ovo su objekti koji su izgrađeni sredstvima opštine za romske porodice, za našu romsku zajednicu. Od tada ti objekti nisu rekonstrisani", rekao je Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane.
"Nameravamo da u narednom periodu pripremimo i nove programe kojima ćemo proširiti programe i na druge opštine i gradove u Srbiji, pre svega, za izgradnju komunalne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije, puteva", kaže Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva građevinarstva i saobraćaja.
Na teritoriji opštine Lebane u 11 naselja ima 1.870 Roma. Njihov najveći problem je nezaposlenost. Socijalna pomoć, sakupljanje sekundarnih sirovina i sezonski poslovi jedini su im izvori prihoda.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rekonstruisane zgrade u romskom naselju u Lebanu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Dec.2018, 10:14

Više od 200 stanovnika romskog naselja “Jablanica” u Lebanu živeće u boljim uslovima jer je 8 zgrada u kojima stanuju rekonsturisano. Objekti su ozakonjeni, priključeni su na vodovod i kanalizaciju, a osim renoviranja zgrada, u ovom delu Lebana izgrađeno je i igralište...Nakon više od 40 godina...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.