Srbin kandidat za Nobela

Izvor: Blic, 16.Apr.2011, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin kandidat za Nobela

Kragujevac -- Eminentne institucije zemalja Bosne i Hercegovine, Srbije i Španije kandidovale su srpskog naučnika, dr profesora Miodraga Lovrića, za Nobelovu nagradu za mir. Dr Lovrić je profesor statistike i sa još dvoje svojih saradnika, profesorom Jasminom Komićem iz BiH i Ksenijom Dumičić iz Hrvatske, autor je Međunarodne enciklopedije statističkih nauka, jedinstvenog naučnog izdanja u kojem je predstavljeno 619 stvaralaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << među kojima je 30 predsednika statističkih društava i četiri nobelovca iz 105 zemalja sveta.

Izdavanje enciklopedije na engleskom jeziku od „tri toma i šest kilograma", kojom je obuhvaćeno 90 procenata svetske populacije, finansirala je Vlada Republike Srpske, a izdavač je „Aksel Springer". Profesora Lovrića i njegove saradnike Komića i Dumičićevu predložili su, pored ostalih, Vlada Republike Srpske, predsednik RS, predsednik Predsedništva BiH, rektor jednog od univerziteta iz Srbije, profesori iz Španije... Prema pravilima Nobelovog komiteta iz Osla, imena predlagača se ne saopštavaju.

Kuriozet koji posebno karakteriše ovaj predlog jeste činjenica da su s prostora Balkana predloženi jedan Srbin, Hrvat i Bošnjak, odnosno pripadnici tri konfesije.

- Niko u istoriji nikada nije uspeo da ujedini kao braću nacije na ovoj planeti pod okriljem jedne pacifističke i naučne ideje kao što je to pošlo za rukom Lovriću,

Komiću i Dumičićevoj - navodi se u obrazloženju kandidature.

Enciklopedija širi bratstvo među narodima sveta, bez obzira na kulturu, veroisposvest i ekonomiski status, uključeni su narodi i zemlje sa svih šest kontinenata, a na projektu je radilo više od šest stotina naučnih radnika, kaže profesor Lovrić, objašnjavajući da ne postoji Nobelova nagrada za statistiku ili matematiku.

Profesor Lovrić je 10 godina radio na univerzitetima u Australiji i Novom Zelandu da bi se posle oktobarskih promena vratio u Srbiju. Redovni je profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, gde i živi s porodicom.

Naučnik bez podrške

U Srbiji nijedan medij nije objavio da je profesor Lovrić još u januaru kandidovan za Nobelovu nagradu, niti čak pomenuo ovo kapitalno delo, a niko iz Ministarstva za nauku nije čak ni odgovorio na profesorov mejl kada je tražio finansijsku podršku za štampanje svoje enciklopedije. Zato je jedini primerak Enciklopedije dr Lovrić poklonio dr Ivi Josipoviću, predsedniku Hrvatske, koji je organizovao prijem za troje naučnih radnika.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srbin kandidat za Nobela

Izvor: medio.rs, 16.Apr.2011

Eminentne institucije zemalja Bosne i Hercegovine, Srbije i Španije kandidovale su srpskog naučnika, dr profesora Miodraga Lovrića, za Nobelovu nagradu za mir.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.