Srbiji nedostaju endokrini hirurzi

Izvor: B92, 13.Mar.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji nedostaju endokrini hirurzi

Beograd -- Zdravstvenom sistemu Srbije nedostaju endokrini hirurzi i više centara za takav vid hirurgije.

U Centru za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije samo u prošloj godini ambulantno je pregledano čak 8.000 obolelih, a operisano oko hiljadu.

Broj obolelih od različitih bolesti endokrinog sistema u stalnom je porastu i nameće hitnu potrebu da se ovakav vid hirurgije razvije i u drugim zdravstvenim ustanovama u Beogradu, ali i pojedinim centrima u unutrašnjosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Veliki problem je i nedostatak dovoljnog broja endokrinih hirurga.

Centar za endokrinu hirurgiju je jedina ustanova u Srbiji u kojoj se rade sve vrste operacija na endokrinom sistemu.

Svi pacijenti sa dokazanim malignim tumorima operišu se hitno, kao i oni sa hormonskim poremećajem kada se njihova bolest nalazi u fazi da omogućava bezbednu operaciju.

Čekaju jedino bolesnici sa benignim oboljenjima koja ih ne mogu ugroziti i to najduže tri meseca.

Operisane pacijentkinje svedoče za B92 o svojim iskustvima:

"Kad mi je otkriven tumor štitne žlezde, znači prošlo je dva-tri dana od tada, brzo sam primljena. Znači, jako hitno.”

"Imala sam hipertireozu, pripremali su me za operaciju i to je juče obavljeno, uspešno.”

Endokrina hirurgija je visokospecijalizovana grana medicine gde hirurg mora dobro da poznaje i endokrinologiju.

Samo prošle godine u Centru je operisano skoro hiljadu obolelih, kaže načelnik operacionog bloka Vladan Živaljević.

"Od toga je 600 pacijenata operisano zbog različitih oboljenja štitaste žlezde, 100 pacijenata zbog oboljenja paratiroidnih žlezdi, od toga su dve trećine pacijenata sa primarnim hiperparatiroidizmom, a jedna trećina sa sekundarnim paratiroidizmom”, objašnjava on.

"To su pacijenti na dijalizi i za koje ova operacija predstavlja uslov za transplantacioju bubrega što je jako važno. I više od 100 pacijenata je operisano zbog oboljenja nadbubrežnih žlezdi što je jedan veliki porast i otprilike dvostruko veći broj pacijenata nego što je to bio pre desetak godina”, navodi Živaljević.

Ovde se, prema rečima šefa odeljenja Aleksandra Diklića, operišu i endokrini tumori pankreasa i sve to u jednoj operacionoj sali.

"U jednoj ovoj operacionoj sali nedeljno se operiše 20 pacijenata. Svi hirurzi su preopterećeni i ne samo hirurzi i svi koji su uključeni u tim operacije, znači i kolege anesteziolozi, i sestre, i spremači – svi”, kaže on.

"Niko ne žali sebe da se posveti tome ali u toj jednoj sali više od ovoga mislim da nije moguće, znači nama je usko grlo operaciona sala”, upozorava Diklić.

Veliki problem je i nedostatak endokrinih hirurga. Zato su u ovom centru pokrenuli inicijativu za uvođenje subspecijalizacije, a mladi hirurzi ovde mogu i da se edukuju.

Zahvaljujući podršci rukovodstva Kliničkog centra Srbije, u operacionu salu su postavljene i nasjavremenije operacione lampe sa integrisanim kamerama što omogućava da se sve operacije u direktnom prenosu posmatraju i u lekarskoj sobi i na svim kompjuterima, a što omogućava da mladi lekari brže uče.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MART, MESEC BORBE PROTIV RAKA

Izvor: Kurir, 14.Mar.2011, 16:20

BEOGRAD - U Kalendaru zdravlja mart je označen kao mesec borbe protiv raka u cilju podsećanja na značaj ovog problema, mogućnosti prevencije i važnosti brige o sopstvenom zdravlju, podsetila je rukovodilac centra za kontrolu i preventivu bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) Nevenka...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.