Srbija pod udarom tropskih vrućina

Izvor: B92, 19.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pod udarom tropskih vrućina

Kragujevac, Beograd... -- Kragujevac je prvi grad gde je nagovešteno proglašenje vanrednog stanja. U ostalim gradovima uglavnom bez većih problema.

Glavni kragujevački stručnjak za oblast zaštite od elementarnih nepogoda Milivoje Borić izjavio je za B92 da, ukoliko se visoke temperature nastave i u narednom periodu, postoji mogućnost da se proglasi elementarna nepogoda i uvede vanredno stanje.

Savet za bezbednost Kragujevca usvojio je posebne mere za regulisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnog vremena zaposlenih u javnim preduzećima. Borić kaže da je u dogovoru sa direktorima tih preduzeća postignuto uvođenje "poluvanrednih" mera, koje podrazumevaju dvokratno radno vreme.

Skraćeno su radili i zaposleni u Zastavi, kao i radnici Elektrošumadije, posebno ekipe koje obavljaju posao na terenu, dok se u kancelarijama tog preduzeća instaliraju klima-uređaji.

I načelnik Nišavskog okruga Milan Lapčević preporučio je preduzećima, ustanovama i organizacijama da zbog ekstremno visoke temperature prilagode radno vreme ili privremeno prekinu rad.

On je preporučio preduzećima u kojima se radi napolju da privremeno prekinu rad do "poboljšanja vremenskih uslova ili da rad prilagode tako da bude što manje posledica po zdravlje radnika".

Lapčević je naveo i da bi trebalo da se prema trudnicama, hroničnim bolesnicima i invalidima preduzmu "posebne mere zaštite zdravlja i bezbednosti na radu".

Dečja klinika kao staklena bašta

Za situaciju u Dečjoj klinici u Kragujevcu čak je i elementarna nepogoda blaga reč, pošto zgrada nije klimatizovana, pa temperatura prelazi 45 stepeni.

Direktorka klinike Jasmina Knežević objašnjava za B92 da je reč o zgradi sa tri sprata i 90 ležajeva.

"Gore na trećem spratu je neonatologija i prevremeno rođena deca, 30 postelja, a na prvom i drugom su deca od kraja prvog meseca, pa do 17. godine života", kaže ona.

"S obzirom da je zgrada sazidana pre 40 godina i da je sva u staklu, dve trećine praktično spoljnih zidova je u prozorima, temperatura unutar zgrade, ako je spolja 40, zbog fenomena staklene bašte, unutra je sigurno preko 40, mi smo merili 41-42 stepena", kaže ona.

"Za bolesnu decu sa visokom tempreaturom ili onu koja otežano dišu su uslovi jako loši", navodi ona.

Lekari Službe hitne medicinske pomoći u Kragujevcu od jutros u sedam sati do jedan sat posle podne imali su 19 intervencija na terenu, od kojih su tri bile u pogonima kragujevačke fabrike konfekcije "22. decembar" i u ovdašnjoj upravnoj zgradi pošte, izjavila je danas Tanjugu dežurna lekarka Jelena Milanović.

Prema njenim rečima, juče i tokom protekle noći lekari su 60 puta izašli na teren, dok je u toku noći u ambulanti Službe hitne medicinske pomoći oko 60 osoba zatražilo lekarsku pomoć.

"Od ukupnog broja intervencija u oko 50 odsto slučajeva reč je o hroničnim bolesnicima koji nas standardno zovu jer jako teško podnose visoke spoljne temperature", rekla je Milanovićeva.

Ona je dodala da u ostalim slučajevima lekari intervenišu na ulicama zbog padanja građana u nesvest, kratkotrajnog gubitka svesti ili glavobolje. Uglavnom je reč o građanima životnog doba od 30 do 50 godina, rekla je ona.

Beograd

Beograđani su, iako je značajno povećan broj poziva službama hitne pomoći, uspeli da se prilagode tropskoj temperaturi, saobraćaj se obavljao bez zastoja, ali su vatrogasci imali pune ruke posla.

Hitnoj pomoći se do 18 časova javilo za pomoć 106 građana, uglavnom hroničnih bolesnika, a na javnom mestu bilo je 38 intervencija.

Svakodnevno od 12 do 18 časova, na 22 lokacije u Beogradu postavljene su cisterne sa pijaćom vodom, gde građani mogu da se rashlade.

Centar Beograda je dobro snabdeven pijaćom vodom, dok su za najugroženija mesta podavalskog područja, kao što su Zuce, Pinosava, Beli potok i mesta južnog prigradskog pojasa, kao što su Velika Moštanica, Sremčica i Umka takođe obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom.

Kada je reč o letnjim danima na pijacama, svi mlečni proizvodi i kvarljiva roba sa pijačnih tezgi prebačeni su u mlečne hale koje su klimatizovane i u kojima postoje svi uslovi za promet takve robe.

Zbog tropskih temperatura u svim beogradskim obdaništima počela je primena preventivnih mera, a direktori predškolskih ustanova su u kontaktu s Beogradskim vodovodom, kako bi se u slučaju nestanka vode obezbedile cisterne ispred vrtića.

Strogo se vodi računa o higijeni i vrsti namirnica za mališane, kako bi bile prilagođene visokim temperaturama, a odlučeno je i da se vrtićima dostavlja veća količina napitaka - sokova i čajeva, koju bi trebalo da koriste i zaposleni.

Ekipe "Gradske čistoće" uprkos visokoj temperaturi sa oko 30 cisterni peru beogradske ulice, a smeće iznose uglavnom u ranim jutarnjim časovima. Radnicima tog preduzeća u periodu od 11 do 17 časova dozvoljeno je da prave češće pauze, a obezbeđena im je i oprema za zaštitu od sunca.

Zbog tropskih temperatura kupača na Savskom jezeru bilo je više nego inače, gde je povećan i broj spasilaca, a svakog dana prisutni su sanitarni i komunalni inspektori koji kontrolišu kvalitet hrane i pića u prodaji.

Životinje u beogradskom zoološkom vrtu dobro su podnele današnju visoku temperaturu, zahvaljujući tome što im se vreme tropskih dana daje manje hrane i češće menja voda za piće.

Ekipe Gradske čistoće svakodnevno, uprkos visokoj temperaturi, peru beogradske ulice i to pojačano noću, sa oko 30 cisterni, a smeće iznose uglavnom u ranim jutarnjim časovima.

Deponija u Vinči konstantno se zaliva zbog izuzetno visoke temperature, da ne bi došlo do samozapaljivanja.

Gradska čistoća je ustupila 25 cisterni na raspolaganje Beogradskom vodovodu za prevoz vode za piće, pet cisterni Zelenilu - Beograd za zalivanje zelenih površina, tri cisterne za osveženje posetilaca beogradskih grobalja i jednu cisternu za prevoz vode za Azil za pse.

U okviru mera snabdevanja vodom za temperature veće od 38 stepeni, to preduzeće svakodnevno od 12 do 18 časova na 22 lokacije u Beogradu postavlja cisterne sa pijaćom vodom, gde građani mogu da se rashlade. Cisterne su vidno obeležene plakatima "Voda za osveženje i piće".

Zrenjanin, Leskovac, Pomoravlje, Čačak, Valjevo...

U Smederevu, vrućinama odolevaju radnici u železarama, a zaposleni u kompaniji Ju Es Stil Srbija pridržavaju se pravila koja su propisana za slučaj visokih spoljnih temperatura i u prethodna dva meseca su obučavani kako da se od njih zaštite.

Direktor Sektora za odnose sa javnošću kompanije Nemanja Brković rekao je Tanjugu da do sada nije bilo slučajeva da su radnici imali zdravstvenih problema zbog vrućina koje će, kako se najavljuje potrajati, pa će i mere zaštite na radu i dalje biti prilagođene novim okolnostima.

Hitna pomoć u Zrenjaninu dnevno ima i po120 intervencija, a Zavod za zaštitu zdravlja od sutra uvodi dežurni telefon preko kojeg će građani moći da dobiju savete o zaštiti zdravlja na visokim temperaturama

JKP "Vodovod" u Leskovcu postavio je u centru grada cisternu sa pijaćom vodom, a "Komunalac" pojačano, u više smena, zaliva zelenilo u gradskom parku i rashlađuje centralne gradske zone.

Zavod za javno zdravlje uveo je celodnevno dežurstvo kako bi se građanima u slučaju potrebe pružila prva medicinska pomoć i apelovao pre svega na hronične bolesnike da se bez preke potrebe ne izlažu suncu u vremenu od 10 do 17 sati.

Spas od tropskih temperatura građani Pomoravskog okruga nalaze u akva-parku u Jagodini, otvorenom pre dva dana, koji dnevno poseti oko 10.000 ljudi. Elektrodistribucije u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu su saopštile da je potrošnja struje povećana 20 odsto.

Mada je u Loznici, kao i prethodnih dana, bilo veoma toplo, nije se povećao broj lekarskih intervencija neposredno vezanih sa visokom spoljnom temperaturom, izjavila je Tanjugu dežurna lekarka u Službi hitne pomoći Olivera Matić.

Prema podacima stanice Republičkog hidrometeorolškog zavoda Srbije u Loznici, u 13 časova je izmereno 35 Celzijusovih stepeni u hladu, dok je juče u isto vreme živa i termometru dostigla 37 podeljak.

Spas od tropske žege Čačani su našli u talasima Zapadne Morave i bazenima Sportsko rekreaktivnog centra "Mladost". Rad dva bazena u kojima ima mesta za oko 1.000 kupača produžen je uveče do 20 časova, izjavio je Tanjugu Dragan Savković direktor tog centra.

Ulice Čačka u podnevnim časovima bile su gotovo puste, a u službi hitne pomoći kažu da je broj poziva udvostručen, ali da do sada nisu zabeleženi ozbiljniji slučajevi.

Tropske temperature su u Kolubarskom okrugu donele mnogo posla vatrogasnoj jedinici u Valjevu, koja je u poslednja dva dana intervenisala šest puta - zbog paljenja trave i rastinja, kao i prilikom sletanja sa puta cisterne u Divcima, izjavio je za Tanjug šef vatrogasne smene Zoran Vasić.

Mere opreza

Telefoni za savet stručnjaka

U 20 gradova Srbije uvedene su telefonske linije putem kojih će građani moči da stupe u kontakt sa stručnjacima i potraže savete za borbu protiv vrućina. Stručnjaci savete daju od 8 do 14 časova:

Beograd 011/ 3233-976, Subotica 024/571-333, Sombor 025/29-668, Kikinda 0230/400-540, Zrenjanin 023/564-458, Vojvodina 021/6622-784, Sremska Mitrovica 022/610-511.

Građani mogu da se jave i na telefon u Pančevu 013/322-965, u Šapcu 015/300-550, u Požarevcu 012/222-682, u Ćupriji 035/470-036, u Kruševcu 037/422-951, u Čačku 032/225-019 i u Kragujevcu 034/331-344.

Informacije je moguće dobiti i na telefon u Užicu 031/563-150, u Valjevu 014/237-056, u Kraljevu 036/392-336, u Leskovcu na 016/245-219, u Vranju 017/421-310, u Nišu 018/226-384, u Zaječaru 019/422-543, u Pirotu 010/323-155 i u Kosovskoj Mitrovici - Zvečanu 028/425-280.

Tropske vrućine u Srbiji očekuju se i narednih dana, do 22. jula, i prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviše temperature će biti između 36 i 42 stepena.

U 14 sati u mernoj stanici u Košutnjaku u Beogradu izmereno je 40 stepeni u hladu, pa je Beograd danas najtopliji grad u zemlji.

U Nišu, Negotinu, Velikom Gradištu, Kragujevcu, Kruševcu i Smederevskoj Palanci izmereno je 39 stepeni.

Stepen niže, 38 stepeni Celzijusa, izmereno je u Valjevu i na Paliću, dok je u Vranju, Dimitrovgradu, Sremskoj Mitrovici i Požegi skala stala na 36 stepeni.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" savetuju građanima da ne izlaze napolje između 10 i 18 sati.

Obavezan je povećan unos tečnosti, ali ne i gaziranih, alkoholnih i kofeinskih pića, koja deluju kao diuretici i mogu da izazovu dodatni gubitak tečnosti iz organizma.

Prema savetima lekara, treba izbegavati fizičko naprezanje, uključujući vežbanje i dugo hodanje. Podseća se na značaj redovnog održavanja lične higijene i predlaže rashlađivanje pod tušem. Odeća treba da bude od prirodnih materijala, a obuća otvorena.

Zbog visokih temperatura, u beogradskim vrtićima pojačane su higijenske mere i povučene su iz upotrebe namirnice mlečnog porekla.

Putnicima na dužim relacijama savetuju se povremeni odmori i osvežavanja, a preporučuje se i izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.