Srbija obeležila Dan pobede i Dan Evrope

Izvor: S media, 09.Maj.2010, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija obeležila Dan pobede i Dan Evrope

Polaganjem venaca na spomenike pobednicima u Drugom svetskom ratu danas je u Srbiji obeležen Dan pobede nad fašizmom.

"Ovaj dan je istovremeno Dan pobede nad fašizmom, ali taj dan i Dan Evrope simbolično su vezani. Ne samo tog dana, nikada ne smemo dozvoliti da padnu u zaborav oni koji su tada pobedili fašizam", kazao je novinarima na Kalemegdanu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naglašavajući da je obaveza svih "da učinimo sve da se to zlo nikada više ne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ponovi".

Prema njegovim rečima, na temeljima antifašističke pobede 9. maja nastala je ideja o ujedinjenoj Evropi.

"Sve manifestacije koje se danas održavaju, od polaganja venaca na spomenike do izložbi koje je organizovala Vojska, zajedno sa ovom sve narodnom manifestacijom vezanom za promovisanje ideja ujedinjene Evrope, čine simbolični pokazatelj da je Srbija zaista opredeljena da ide evropskim putem", kazao je on i dodao da to nije ideja nametnuta Srbiji.

Ministar je dodao da je najveći nacionalni i državni interes da Srbija bude deo evropskih ujedinjenih naroda i da samim tim neguje istinske vrednosti.

"Jedna od istinskih vrednosti osim slobode, jednakosti, pravne države, socijalne pravde jeste i ideja antifašizma, odnosno borba protiv svih ideologija koje propagiraju mržnju i nasilje prema drugim gradjanima ili pripadnicima drugih religija ili drugih naroda", naglasio je Dačić i kazao da je ujedinjena Evropa san koje su sanjale mnoge generacije.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj ambasadora i predstavnika diplomatskog kora bio na polaganju venaca.

"To je, na neki način, podrška nastojanjima Vlade Srbije i gradjanima koji žele da vide Srbiju konačno u ujedinjenoj Evropi. Ne smemo nikada da zaboravimo to da je tadašnja Jugoslavija, da su Jugosloveni i najveći broj Srba ugradili svoje živote u temelje savremene Evrope", kazao je Šutanovac medijima.

On je podsetio da je u Drugom svetskom ratu 1,7 miliona gradjana poginulo je na prostoru bivše Jugoslavije.

"Kada se govori o sistemu vrednosti koji gaji i neguje Evropska unija moramo da kažemo da Srbija još tada, kao i u Prvom svetskom ratu, bila deo tih vrednosti i da želimo da se vratimo i da se etabiliramo kao jedna ravnopravna zemlja koja može da odlučuje u evropskim forumima", naveo je Šutanovac.

On je izrazio ubedjenje da Vlada Srbije ima kapacitet i stategiju da Srbiju uvede u EU. Šutanovac je naglasio i da je Vojska Srbije dobila pozitivnu ocenu Evropske komisije i u potpunosti stavljena pod civilnu kontrolu i da joj preostaje još profesionalizacija da bi dostigla neophodne standarde.

Ministar Šutanovac je ranije danas, povodom Dana pobede, položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, u pratnji načelnika Generalštaba general-potpukovnika Miloja Miletića i komandanta Garde brigadnog generala Gorana Radovanovića.

"Junacima antifašističke borbe, sa iskrenom zahvalnošću i divljenjem za njihov herojski podvig i žrtvu datu za odbranu slobode. Slava znanim i neznanim junacima. Živela Srbija!", upisao je Šutanovac u spomen-knjigu na Avali.

Orkestri MUP-a Srbije i Ministarstva odbrane "Stevan Binički" na Kalemegdanu su održali koncerte.

Ranije danas, predstavnici države i Vojske Srbije položili su vence na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu i na spomenik Crvenoarmejcu.

Premijer Srbije Mirko Cvetković će povodom 9. maja organizovati prijem za veterane učesnike Drugog svetskog rata, zvaničnike Skupštine i Vlade Srbije, diplomate i druge ugledne ličnosti.

Obeležavanje Dana pobede biće završeno nešto posle 20 sati kada će na Kalemegdanu biti organizovan vatromet.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropa slavi Dan pobede

Izvor: B92, 09.Maj.2010

Beograd, Moskva -- Evropa nizom manifestacija obeležava Dan pobede nad fašizmom. Srbija privržena antifašističkim idealima, izjavio je predsednik Tadić u Moskvi...Zvucima Betovenove "Ode radosti" na Crvenom trgu, i jednočasovnim vojnim defileom, u Moskvi je obeležen 9. maj - svetski dan pobede...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.