Nedelja, 09.05.2010.

10:50

Evropa slavi Dan pobede

Evropa nizom manifestacija obeležava Dan pobede nad fašizmom. Srbija privržena antifašističkim idealima, izjavio je predsednik Tadić u Moskvi.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Zvucima Betovenove "Ode radosti" na Crvenom trgu, i jednočasovnim vojnim defileom, u Moskvi je obeležen 9. maj - svetski dan pobede nad fašizmom. Svečanosti povodom 65. godišnjice završetka Drugog svetskog rata prisustvovalo je tridesetak šefova država i vlada, među kojima i predsednik Srbije Boris Tadić.

U impresivnoj i do sada najvećoj vojnoj paradi u Moskvi učestvovalo je 3 000 veterana i preko 10 000 aktivnih pripadnika ruske vojske.

Po prvi put na Crvenom trgu, rame uz rame s ruskim vojnicima, marširali su i vojnici zemalja NATO-a: Sjedinjenih država, Velike Britanije, Francuske i Poljske.

Uz najnovije naoružanje ruske vojske, na Crvenom trgu je prikazano i oružje iz Drugog svetskog rata.

Kulminaciju parade predstavljao je njen vazduhoplovni deo, u kojem je nad Moskvom preletelo 127 aviona i helikoptera, što su hiljade posmatrača u glavnom gradu Rusije pratile aplauzom.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da se "ne sme dozvoliti revizija rezultata tog rata i nove tragedije.

On je istakao da je 1945. godine dobijena ne samo vojna, već i moralna, zajednička pobeda antihitlerovske koalicije.

“Poruke Drugog svetskog rata pozivaju nas na solidarnost. Mir je i dalje krhak i moramo da zapamtimo da ratovi ne počinju odjednom. Zlo snaži ako se pred njim ustukne i ako se ignoriše. Samo zajedno možemo da se suprostavimo savremenim pretnjama”, poručio je Medvedev.

“Probleme globalne bezbednosti možemo rešavati jedino na osnovu dobrosusedskih odnosa da bi ideali pravednosti i dobra trijumfovali u čitavom svetu, a život budućih pokolenja bio slobodan i srećan”, kazao je ruski predsednik.

Paradi su prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsednik Hu Đintao, kao i čelnici Bugarske, Estonije, Mongolije, Letonije i Izraela, kao i predsednik Srbije Boris Tadić.
Proslavi Dana pobede prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadiæ (FoNet)
Kao predsednik Srbije, želim da kažem da srpski narod i država nikada nisu imali bliskosti sa nacizmom i fašizmom, rekao je Tadić, najavljujući da će 9. maj - Dan pobede uvek biti obeležavan "kao jedan od najvećih u našoj istoriji".

Davaćemo doprinos suzbijanju svih ideologija koje promovišu nacizam i fašizam, dodao je Tadić i poručio da ni antisemitizam i rasizam nikada u Srbiji ne smeju imati uhlebljenje.

Srbija je antifašistička zemlja i danas čitava Srbija slavi, poručio je Tadić i naglasio da će, kao njen predsednik, uvek ostati privržen idealima antifašizma.

Tadić je posetu Moski iskoristio i za susrete sa evropskim liderima. Predsednik je, kako kaže, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, rekao da bi bila "katastrofalna greška" ako bi se zaustavio proces evropskih integracija zbog unutrašnjih finansijskih problema evrozone, sa čim se ona složila.

I sa drugim evropskim partnerima sam razgovarao o destabilizaciji čitave Evropske unije zbog krize u evrozoni, dodao je Tadić, ističući de je sa ruskim domaćinima - šefom države Dmitrijem Medvedevom, premijerom Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Anatolijem Serdjukovom razgovarao o nastavku saradnje i bliskostima u svim oblastima, ali i kooperaciji u domenu bezbednosti i vojne industrije.

Procenjuje se da su Rusi za ovogodišnju proslavu potrošili milijardu evra. Samo razbijanje oblaka iznad Moskve koštalo je milion evra.

Za paradu je akreditovano oko 2 000 novinara iz celog sveta. Zbog nedavnog napada na moskovski metro, primenjene su najstrože mere bezbednosti. Hiljade policajaca raspoređene su širom Moskve, dok su centar grada i sam Crveni trg praktično bili pod blokadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: