Srbija među zemljama sa velikim problemom korupcije

Izvor: Politika, 26.Okt.2010, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija među zemljama sa velikim problemom korupcije

BEOGRAD – Izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je za uspešniju borbu protiv korupcije neophodno poštovanje principa pravne države.

„Dok se svesno budu donosili zakoni suprotni ustavu, niži akti suprotni zakonu, nema uspeha u borbi protiv korupcije”, izjavio je Nenadić na konferenciji za novinare u Beogradu povodom objavljivanja nove liste Transparensi internešenela na kojoj Srbija sa indeksom percepcije korupcije 3,5 deli 78. do 84 mesta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Pored toga što je neophodno usvajati zakone u skladu sa pravnim sistemom, njih je potrebno i poštovati, kazao je Nenadić i ilustrovao to činjenicom da su izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije pred Ustavnim sudom, kao i da je Komisija za zaštitu prava ponuđača duže od godinu dana radila u nezakonitom sastavu.

Nenadić je ukazao i na postojanje i proširenje diskrecionih ovlašćenja kao u slučaju podsticanja stanogradnje uz kršenje Ustava, zakona i međunarodnih sporazuma, te na nedostatak kontrole trošenja budžeta pošto Državna revizorska institucija nema odgovarajuće kapacitete.

On je podsetio da i nije postupljeno po izveštaju DRI za 2008, odnosno da još nema podataka o imovini kojom država raspolaže.

Navodeći da se radi na prevenciji korupcije, on je kazao da se to na stepen korupcije može odraziti tek u narednom periodu.

Nenadić je ocenio da je pozitivno to što je Agencija počela sprovođenje Strategije borbe protiv korupcije, rad na planovima integriteta, ali i pripremu izmena Zakona o finansiranju stranaka.

Kao glavni razlog stagnacije u borbi protiv korupcije predsednik Transparentnosti Vladimir Goati naveo je politički sistem u kome stranke dominiraju nad parlamentom, „umesto poslanika biraju se partijski delegati sa blanko ostavkama, a državni novac nedovoljno štedi”.

„Politički sistem u velikoj meri određuje koliki će stepen korupcije biti moguć, a naš sistem otvara prostor za korupciju”, kazao je Goati.

Predstavnici Transparentnosti su ocenili da je Srbija od 2000. do 2006. godine napredovala na listi zahvaljujući usvajanju zakona i uspostavljanju institucija, ali i da indeks stagnira kada je trebalo zakone primeniti.

Na ovogodišnjoj listi Transparensi internešenela Srbija je među zemljama koje imaju velike probleme sa korupcijom, s obzirom da je indeks percepcije korupcije ostao isti kao prošle godine 3,5.

Prošle godine Srbija je bila sama na 83. mestu, a sada deli poziciju od 78. do 84. mesta sa Kinom, Grčkom, Kolumbijom, Lesotom, Peruom i Tajlandom.

Rangirano je 178 zemalja i teritorija sa rasponom indeksa od 1,1 (Somalija) do 9,3 (Danska, Novi Zeland i Singapur).

Ove godine prvi put je rangirano Kosovo - sa indeksom 2,8 deli 110. mesto.

Od zemalja regiona, Slovenija je 27. sa 6,4, Hrvatska i Makedonija dele 62. mesto sa indeksom 4,1, Crna Gora i Rumunija dele 69. mesto sa 3,7, a odmah iza njih sa indeksom 3,6 je Bugarska, na deobi 73. mesta.

Lošije od Srbije rangirane su Albanija (3,3 na 87. mestu) i Bosna i Hercegovina (3,2 na 91. mestu).

Indeksi su sačinjeni na osnovu najmanje tri od 13 istraživanja sprovedenih u poslednje dve godine, uglavnom među ekonomskim analitičarima, poslovnim ljudima i investitorima.

Ove godine Srbija je rangirana na osnovu podataka iz šest istraživanja i analiza - analitičkog servisa britanskog Ekonomista iz 2009. godine, Bertelsman fondacije iz 2009. godine, analize Fridom Hausa za 2010. godinu, Global insajt analitičkog servisa iz 2010. godine, kao i istraživanja Svetskog ekonomskog foruma iz 2009. i 2009. i 2010. godine.

Beta

objavljeno: 26/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.