Srbija: 140 000 dece živi u bedi

Izvor: B92, 09.Okt.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: 140 000 dece živi u bedi

Beograd -- U Srbiji 140.000 dece živi ispod linije siromaštva, a u najgorem položaju su romska, deca bez roditeljskog staranja i sa smetnjama u razvoju, kao i deca ulice.

I pored poražavajuće statistike, u Srbiji je napravljen pomak u ostvarivanju i zaštiti dečjih prava.

Prema rečima pomoćnice Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Kosane Beker, u Srbiji je donošenjem dobrih zakona dobijen "alat koji se može koristiti kako bi se napravio pomak u zaštiti dečjih prava".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Da ima napretka u svim oblastima zaštite dečijih prava smatra i zamenica Zaštitnika građana Tamara Lukšć Orlandić koja je ocenila da je vidljivost dece sa nekom vrstom invaliditeta ili smetnjama u razvoju sve veća.

"Ima, nesumnjivo, napretka u svim oblastima, započeta je inkluzija u obrazovanju, kao i proces izmeštanja dece iz velikih institucijau male domske zajednice”, rekla je Lukšić Orlandić.

Ipak, ona je upozorila da u društvu koje je siromašno i u kojem postoje gladna deca u školama, jer roditelji ne mogu da im obezbede užinu, deca pešaci ili one koji žive na ulici, nije lako dati optimističku sliku, jer nema dovoljno sredstava za preventivne programe.

Sagovornici Tanjuga su upozorili i da deca sama po sebi mogu da budu marginalizovana, kao i da se prava deteta krše svakodnevno.

"Deca mogu da budu marginalizovana samo zato što su deca, a njihova pozicija u društvu može da bude još lošija ukoliko imaju smetnje u razvoju, invaliditet, siromašna su ili su pripadnici romske zajednice”, rekla je Beker.

Lukšić Orlandić smatra da se najčešći oblik kršenja prava vidi kada se dete ne pita za mišljenje, ili se njegovom mišljenju ne pridaje odgovarajući značaj.

"Dete je ličnost, ima svoje dostojanstvo i tako se prema njemu treba ophoditi”, rekla je Lukšić Orlandić ukazujući da decu treba slušati.

Zamenica Zaštitnika građanaje ukazala da su u najtežem položaju siromašna deca, među kojom je najviše pripadnika romske zajednice.

"Teško se izlazi iz začaranog kruga bede - siromašni su zato što nemaju posao, posao nemaju jer su neobrazovani, neobrazuju se jer su siromašni. Još dugo će to biti tako, iako se ostvaruje proces uključivanja romske dece u predškolsko vaspitanje, što je nužan način da se škola rano ne odbaci već da im se približi”, rekla je Lukšić Orlandić.

Ona je istakla da je na adresu Zaštitnika građana, od početka godine, stiglo oko 250 prijava koje su se odnosile na povredu dečjih prava, dok je, prema rečima Bekerove, Poverenici za zaštitu ravnopravnosti pristiglo manje od 10 pritužbi.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je na otvaranju Dečje nedelje da je najveći problem siromastvo kod dece i da u Srbiji 140.000 njih živi ispod linije siromaštva.

Ljajić je istakao da je 2008. godine svako 14. dete živelo ispod linije siromastava, a da u 2011. svako osmo dete živi ispod te linije.

Prema njegovim rečima, alarmantan je podatak i da od 48.000 korisnika narodnih kuhinja, čak 6.221 korisnik je dete.

U okviru Dečje nedelje, koja se završava danas, organizovane su različite akcije i dodeljene nagrade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.