Srbi obišli groblja na Kosovu i Metohiji

Izvor: Studio B, 26.Feb.2011, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi obišli groblja na Kosovu i Metohiji

Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice danas su, na Zadušnice, u pratnji Kosovske policijske službe, obišli grobove članova svojih porodica na groblju u južnom delu tog podeljenog grada.

Više stotina Srba organizovano je konvojem autobusa otišlo da obiđe groblje, zapali sveće i obiđe grobove svojih najbližih, a dočekali su ih polomljeni i oskrnavljeni nadgrobni spomenici, uništene ograde i porušena kapela.

"Svaki put kad dođem, potresem se. Srce me boli >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kad vidim šta su uradili od našeg groblja. Ne mogu da shvatim, i stalno se pitam, zašto bar mrtvima ne daju mira, zašto su im oni krivi. Ovako nešto normalan čovek ne može da uradi. To mogu samo monstrumi", s puno gorčine komentariše sredovečni muškarac koji je došao da upali sveću svojoj supruzi.

Za razliku od ranijih godina, groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice očišćeno je od korova i rastinja, pa se moglo videti da je potpuno uništeno i oskrnavljeno više od 80 odsto nadgrobnih spomenika. Nasuprot tome, muslimansko groblje u severnom delu Kosovske Mitrovice ostalo je sačuvano i rodbina čiji su najmiliji tu sahranjeni slobodno obilaze njihove grobove.

Više od sto raseljenih Srba bilo na zadušnicama u Prizrenu

Više od stotinu interno raseljenih sa Kosova i Metohije obeležilo je zadušnice u Prizrenu, gde su, prvi put od 1999. godine, prisustvovali službi u obnovljenoj crkvi Svetog Đorđa u tom gradu.

U saopštenju udruženje raseljenih "Sveti spas" navodi se da je u Prizren krenulo više od 100 interno raseljenih iz Beograda, Kragujevca, Kraljeva i okolnih mesta. Oni su odali počast svojim najmilijima na prizrenskom pravoslavnom groblju.

Poseta Prizrenu obavljena je zahvaljujući finansijskoj podršci ministarstva za Kosovo i Metohiju, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

SRBI POSETILI GROBLJA SVOJIH NAJMILIJIH NA KOSOVU

Izvor: Kurir, 26.Feb.2011

KOSOVSKA MITROVICA - Oko 500 Srba iz severne Kosovske Mitrovice posetilo je jutros, na Zadušnice, pravoslavno groblje, koje se nalazi u južnom delu grada. Nije bilo icidenata, a Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je više od 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli u pratnji Kosovske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.