Srbi među najvećim pesimistima u Evropi, ne mislimo da će naredne godine biti bolje

Izvor: BKTV News, 26.Dec.2011, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi među najvećim pesimistima u Evropi, ne mislimo da će naredne godine biti bolje

Građani Srbije ne veruju da će im sledeće godine biti bolje, bar kada je reč o ekonomskoj situaciji i po pesimizmu su u vrhu liste - šesti od 51 zemlje u istraživanju Galupovog instituta.
Od zemalja regiona, manje vere u bolju ekonomsku budućnost imaju samo građani BiH, preneo je RTS.
Stručnjaci tvrde da kada ljudi i sebi i drugima nerado priznaju da su pesimisti, to predstavlja odbranu od depresije i loših misli.
S jačanjem krize u Evropi, ojačao je i pesimizam kod >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ljudi. U kriznim vremenima optimizam se kvalifikuje kao nerealno očekivanje dobrog.
'Taj pesimizam je opasan kada zahvati poslovne krugove. On demotiviše ljude da investiraju i onda zaista može dovesti do ozbiljnih ekonomskih problema', smatra sociolog Vladimir Vuletić.
Onima koji imaju više, prema njegovim rečima, pesimizam je izraženiji, jer više mogu da izgube. Kada je reč o onima koji imaju manje, njihov pesimizam je manje izražen, jer se zaista nadaju da će biti bolje.
Sa tezom da smo manji pesimisti ako manje imamo, poklapa se i Galupovo istraživanje - Evropa vodi u pesimizmu, a iza nje je Severna Amerika.
Najviše optimista u pogledu ekonomskog prosperiteta je u Nigeriji, ispred Vijetnama i Gane.
(Fonet)
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.